2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Részlegesen megnyílt a bagdadi múzeum

2007. augusztus 6. 15:00

Az iraki örökségvédelmi hivatal új igazgatójának beiktatása után egy olasz páncélajtó beszerelésével megnyílt az út a tavaly elbetonozott Bagdadi Múzeumba való belépésre.

Tavaly augusztusban a kritikus biztonsági helyzet miatt, nem sokkal a múzeumot felügyelő Donny George távozása előtt az épület összes be- és kijáratát bebetonozták. Az akkori igazgató ugyanis úgy vélte, hogy bár ez később problémákat okozhat, az épületet túl veszélyes lett volna csupán bezárt ajtók védelmére bízni.

Az állami örökségvédelem új igazgatója, Dr. Abbász al-Husszeini azonban már júliusban arról nyilatkozott, hogy nagyon aggódik a múzeumot fenyegető talajvíz miatt, amely a Tigrishez közeli épületben komoly károkat okozhat. Az ott tárolt elefántcsont és más faragott táblák ugyanis igen sérülékenyek, és az igazgató szerint ezzel együtt a múzeumban élő patkányok száma is megnőhetett.

A biztonsági- és környezeti kockázatok között ingadozva aztán megszületett a döntés az épület részleges megnyitásáról, ám ez semmiképp sem jelenti azt, hogy a jövőben újra fogadnák a látogatókat is. Az olasz kormányzat örömmel üdvözölte a döntést, és egy óriás páncélajtót adtak ajándékba az intézmények. Az egyik fal megnyitásával az új kaput július végén betették a helyére, ám mögötte két másik, szintén egy éve lezárt ajtó található, amelyeket még nem nyitottak ki, így a múzeumban uralkodó állapotokról nem tudnak semmit.

Abbász elmondása szerint az óvatosság még most is indokolt: az elmúlt két hónapban a koalíciós csapatok többször is megpróbáltak betörni az épületbe. Az amerikai csapatok két kísérletet tettek a betörésre, míg a harmadik esetben egy vállalat zsoldosai mutattak fel érvénytelen engedélyt az őröknek.

Eközben a leendő múzeumról és az iraki régészeti szolgálat felállításáról a British Múzeum folytat tárgyalásokat az iraki kormányzat kulturális részlegével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár