2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Magyar rocktörténet lemezborítókon

2007. augusztus 10. 16:00

Május óta látogatható a szentesi Koszta József Múzeumban a `Tűrt, Támogatott, Tiltott` A magyar rockzene története bakelitlemez-borítókon című időszaki kiállítás.

Magyarországon az első, társadalmi méretekben is érzékelhető robbanás a beat-mozgalom volt, amely egyre több embert mozgatott meg. A rock második generációja, azaz a `farmerosok nemzedéke` 1970-71-től bukkant fel nagyobb tömegben a koncerteken új sztárokat, új zenekarokat juttatva a csúcsra. A harmadik nemzedék a hetvenes évek második felében szerveződött sajátos arculattal rendelkező táborrá.

Az 1980-as évek elején megélénkült a rockélet undergroundja, hiszen a hard rock egyre gyakrabban hangoztatott kifáradásával, válságával egyidőben új zenekarok jelentek meg, amelyek saját magukat tudatosan a punk vagy az új hullámos jelzővel különböztették meg a hazai rock képviselőitől.

A lemezborítók tervezése, kivitelezése külön művészeti ágazattá vált az évtizedek során. Különös értéket képviselnek azok a darabok, amelyeket a kiadást követően betiltottak, de néhány ezer a boltokba került. A lemezek beszerzése, birtoklása sok esetben a zenei identitás fontos kifejezőjévé vált. Kiállításunk remélhetőleg alátámaszthatja azt a törekvést is, miszerint a jelenkor és a közelmúlt tárgyi kultúrájának múzeumi bemutatása és dokumentálása az egyre inkább sürgető feladataink közé tartozik.

A tárlatot Karikó-Tóth Tibor szentesi iskolaigazgató ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A kiállítást Arató Mátyás bakelitlemez-gyűjteményéből a gyűjtő és Mód László néprajzkutató rendezte, a kivitelezést Vígh László restaurátor végezte.

További információk: Koszta József Múzeum, 6600 - Szentes Kossuth tér 1.
Nyitva tartás: K-Cs 9-13, P-V 13-17

Látogatható: 2007. szeptember 30-ig

Tel.: (63) 313-352
[email protected]
[email protected]

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár