2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lenyűgöző a börtönművészek szabadsága

2007. augusztus 9. 11:00

Arthur Koestler 1962-ben alapítványt hozott létre a rács mögött élők kreatív tevékenységének támogatására. Negyvenöt évnek kellett eltelnie, hogy a kortárs művészet alkotásait megfelelő helyen be is mutassák a nagyközönségnek.

A londoni Institute of Contemporary Arts (www.ica.org.uk) termeiben szeptember 9-ig látható Insider Arts című kiállításon a Koestler Alapítvány (www.koestlertrust.org.uk) 2007-es pályázatára beérkezett 4800 műalkotás legjobbjait állították ki.

A beérkezett művek negyedét díjazták, 20 és 100 font közötti pénzjutalmat hatszáz alkotás érdemelt ki. A képző- és iparművészet bármely válfaját (festészet, szobrászat, rajz, kerámia, textil, fa, stb.) magába foglaló vizuális kategória mellett a nem vizuális művészetek (irodalom, zene, beszélt nyelv) terén külön lehetett pályázni.


"Lenyűgözött a börtönművészek szabadsága" - fogalmazott a Timesban Grayson Perry, a pályázati zsűri képzőművész tagja. Még a zsűri sem tudhatja, hogy az egyébként is anonim alkotók mi miatt kerültek összeütközésbe a törvénnyel.

A kiállítás szeptember 14-30. között a londoni Koestler Arts Centre-be költözik át, ahol ingyen megtekinthető és jutányos áron megvásárolható mintegy kétezer idei pályamű. A bevétel zöme az alkotókat, egy része a Koestler Alapítványt illeti meg, tíz százalékát pedig a bűncselekmények áldozatául esettek támogatását szolgáló alapnak utalják át.

regényes életű magyar származású író életművének egyik kulcsa a börtönélmény, amelynek hatására a sztálini börtönben játszódó Sötétség délben honoráriumából díjat alapított.

Fiatal korában, a spanyol polgárháború idején eljutva Franco főhadiszállására leleplezte a német-olasz katonai segítséget. Elfogták és kémkedésért halálra ítélték, száz napot töltött egy spanyol siralomházban. A brit kormány közbenjárására szabadult Koestler két évvel később, a háború kitörése után hónapokat töltött egy francia internálótáborban, végül néhány hetet egy brit börtönben.

Saját bőrén tapasztalta meg az alkotó tevékenység jótékony hatását, többször is beismerte, csak az írásnak köszönheti, hogy sikerült megőriznie józan eszét. Az 1956-os magyar forradalom leverése után oroszlánrészt vállalt a bebörtönzött magyar írók megmentéséért küzdő nemzetközi mozgalomban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár