2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Homályos képekkel indult a BBC tévéadása

2007. augusztus 23. 13:00

A televíziózás mindennapjaink szerves részévé vált és mindenki természetesnek és magától értetődőnek tartja, hogy a távirányító gombját megnyomva bármikor szórakozhat.

A képek továbbításának gondolata a telefon felfedezését követő években merült fel és a rádiózással tovább erősödött. Guglielmo Marconi olasz feltaláló és fizikus történelmet csinált azzal, hogy egy olyan berendezést épített, amely közvetíteni és fogni tudta a rádióhullámokat, így lett a mai rádiótechnika kifejlesztésének egyik főszereplője. (Találmányáért 1909-ben Nobel-díjat kapott.)


Baird 1930-as, a BBC számára készített demonstrációjának 1967-es rekonstrukciója

1922-ben kezdte meg a világ ma legnagyobb közszolgálati műsorszolgáltatójának számító BBC első rádióadásait és a vezeték nélküli "csoda" hamarosan a társasági és kulturális élet legfőbb része lett. A televízió előretöréséhez azonban hosszabb időre volt szükség, bár előzményei az 1880-as évekre nyúlnak vissza. Ha a hangot el lehet küldeni nagy távolságokra, miért ne lehetne ugyanezt megtenni a képekkel is? - tették fel a korabeli kutatók a kérdést.

Bár heves vita folyik arról, hol fedezték fel valójában a TV-t - az Egyesült Államok, Nagy Britannia, Japán, Oroszország, Magyarország, Franciaország vagy Németország is szóba jött -, annyi bizonyos, hogy a világ első műsorsugárzása John Logie Baird (1888-1946) nevéhez fűződik. Tevékenységét megelőzte a német feltaláló, Paul Nipkow javaslata 1884-ben. Nipkow rájött, hogy a fekete-fehér képek kis részekre bonthatók, majd azokból újra összeállíthatóak. Ehhez Nipkow lyukakkal ellátott tárcsát használt.

1906-ban egy orosz tudós, Borisz Rozing a Nipkow-tárcsa elveit és a német Ferdinand Braun által 1897-ben feltalált katódsugárcső képalkotó képességét felhasználva létrehozta az első, kezdetleges televíziós rendszert. 1923-ban Baird, a különc skót feltaláló bejelentette szabadalmát a mechanikus televízióra. Nyilvánvaló volt számára, hogy a képet nem lehet a maga teljességében továbbítani. Készülékében a lyukacsos Nipkow-tárcsán áthaladó fényt egy fotocella elektromos impulzusokká alakította. Szerkezetét "televisor"-nak nevezte el és 30 függőleges sort tudott bontani (a Mihály Dénes által kifejlesztett rendszer a képalkotáshoz 90 sort használt fel, ma egy TV 625 függőleges sort bont).

Baird első kísérleti közvetítését - egy maszk homályos képét - 1925 márciusában kezdte meg. Szerte a világban tovább folytak a kísérletek és 1928. július 12-én lezajlott az első közvetített tenisz mérkőzés, majd adásba került az első tv-játék, "A királynő futárja" és Mickey és Minnie Mouse is abban az évben debütált a képernyőn.

1929 szeptemberében a BBC engedélyezte Baird-nek elsőként a világon rövid, de rendszeresen jelentkező televíziós adások sugárzását. Három évvel később, 1932. augusztus 22-én pedig a BBC megkezdte közszolgálati televíziójának működtetését. 1935-re már közel 2000 Baird-féle televízió volt forgalomban, ára   egy kisebb autóéval vetekedett.

Az angol BBC az első nagyfelbontású adást 1936-ban indította el. A televízió sorozatgyártása aztán 1939-ben kezdődött el, és a készülékeken képenként akkor még csak 441 sor volt látható.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár