2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Átok végzett az enyveskezű turistával

2007. augusztus 27. 16:00

Egy német turista három évvel ezelőtt elemelt egy furcsa faragványt a Királyok Völgyéből, amely nem sokkal később a halálát okozta - állítja a férfi családja.

Aki nem fél a múmia átkától

Egy német férfi három évvel ezelőtti egyiptomi útján egy apró faragványt lopott el és vitt magával a Királyok Völgyéből. A tárgyat nemrég mostohafia juttatta el a berlini egyiptomi nagykövetséghez, mert úgy véli, az egész család életét tönkretette.

A bajok már a hazatérés során elkezdődtek, a tolvajt ugyanis váratlan fáradtság és láz döntötte le a lábáról, amely előbb bénultsághoz majd végül a férfi halálához vezetett - derül ki a tárgy mellé névtelenül mellékelt jegyzetből. Az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának közleménye szerint a faragvány hazatérésével a fiú apjának lelke végre békében nyugodhat majd. A tanács a diplomáciai csomagokkal hazaérkező tárgyat mindenesetre egy speciális kutatócsoporttal vizsgáltatja meg.

A mostani történet éppen a legutolsó azok közül, amelyek a fáraók átkát látják a sírokat felnyitók titokzatos halálesetei mögött. A Tutanhamon sírját feltáró csoport több tagja ugyanis furcsa és váratlan halálokkal távozott az élők sorából.

A sírt 1923-ban feltáró Howard Carter szerint az efféle eseteket "minden egészséges embernek megvetéssel kell kezelnie". Az expedíciót finanszírozó Lord Carnavon egyébként röviddel a sír felnyitása után szintén váratlanul elhunyt, halálát hivatalosan vérmérgezés okozta. A lapokban azonban "A múmia bosszúja", illetve "A fáraó átka" címmel jelent meg tudósítás az önzetlen mecénás balszerencséjéről.

A Tutanhamon bosszújával kapcsolatos hiedelmek kialakulásához hozzájárult az is, hogy egy neves francia régész, Georges Bénédite szélütést kapott és meghalt, miután kijött a sírból, és a kutatócsoport egy másik tagja, Arthur C. Mace is rövidesen életét vesztette. A sajnálatos halálesetek - különösen Lord Carnavoné - igen nagy veszteséget okoztak az ásatóknak, egy előnyük azonban mégis volt: a fáraó átkáról szóló történet jóideig elriasztotta a "gyűjtőket".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár