2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Pezsgő folyik a pozsonyi királykoronázás kútjaiból

2007. augusztus 29. 08:00

Pozsonyban idén az óváros főterén, a Hlavné námestien rendezik meg a Koronázási Játékokat, mert a szervezőknek nem adtak engedélyt az eddigi helyszín, a Szent Márton dóm használatára.

Sona Jelínková, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselője az MTI-nek elmondta, hogy a székesegyház kórusát átépítik és az orgonát is felújítják. Nem szakrális eseményről, hanem  múltidéző játékról van szó és már tavaly is akkora volt az érdeklődés, hogy a látogatók egyharmada fért csak be a dómba, a többiek kiszorultak. A szertartást a Fő téren most először latinul tartják meg.

A 120 fős, korabeli jelmezekbe öltözött menet a pozsonyi várból indul énekesek és zenészek kíséretében az óvárosba, a Prímási palota előtti térre, ahol a koronázási ünnepség lesz, és ahol pezsgő folyik majd a szökőkútból - ígérte a képviseletvezető.

A látványosságra legalább 100 ezer embert várnak. Ötödik éve rendezik meg az ünnepséget, és minden évben egyre többen kíváncsiak rá. Pozsonynak a Duna másik partján fekvő városrészében, Petrzalkán (Ligetfalu) folytatódik a mulatság finom ételekkel, sörrel, középkori játékok felelevenítésével.

Pozsonyban 1563 és 1830 között a Habsburg-dinasztiához tartozó 11 magyar királyt és nyolc királynét koronáztak meg. Idén Tiroli Anna megkoronázásáról szól az ünnepség. Habsburg Anna, tiroli hercegnő - aki vidám nő hírében állt - 1611-ben ment férjhez unokatestvéréhez, II. Habsburg Mátyáshoz, Magyarország és Csehország királyához, német-római császárhoz, és 1613-ban Pozsonyban tették ünnepélyesen Anna fejére a koronát.

Az eseményre meghívták Habsburg Ottót, a Páneurópai Unió elnökét ia, aki apja, IV. Károly koronázását láthatta 1916-ban, Budapesten.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár