2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kincsekkel szöktek volna Argentínába a nácik

2007. szeptember 6. 12:00

Az MI5 1943-ban fedte fel annak az összeesküvésnek a részleteit, amelynek során a náci vezetők ékszereket, aranyat és más kincseket csempésztek volna egy tengeralattjárón Argentínába.

Ernesto Hoppe, azaz a Herold

A részletek Ernesto Hoppe, egy "aljas bűnöző", a német hírszerzés argentin emberének 30 napig tartó kihallgatási aktáiból körvonalazódnak, aki kulcsszerepet játszott volna ebben a különleges akcióban. A Herold kódnévre hallgató Hoppéra egy informátor hívta fel a figyelmet, és 1943-ban Gibraltárban tartóztatták le, amikor Bilbaóból Buenos Airesbe tartott. A férfit ezután az MI5 Camp 020 nevet viselő kihallgató központjába vitték. Az esetről készített aktát a hét elején 180 másik hasonlóval tették kutathatóvá az angol Állami Levéltárban.

Az ötvenes évei elején járó Hoppe először megtagadta az együttműködést, majd betegnek tettette magát, és sikeresen megszökött a központ kórházából. Ezután sikertelenül próbálta felvenni a kapcsolatot a londoni argentin nagykövetséggel, mielőtt a különleges egység elfogta volna. A központba visszatérve Hoppe belegyezett, hogy mindent elmond, és ekkor tálalta ki a náci kincsszöktetés tervét. Elmondása szerint a neki kiosztott szerepet sosem játszotta volna el, és elmesélte, hogy az akciót a Luftwaffénél szolgáló Rosentreter ezredes eszelte ki.

A nácik eszerint azt tervezték, hogy a háború elvesztésével szervezetten Argentínába menekültek volna, és az ominózus tengeralattjáró tízmillió német márkának megfelelő értékű kincset szállított volna egy lehetséges emigráció számára. Az MI5 aktája szerint Hoppe azért utazott előbb Buenos Airesbe, mivel a náci szállítmányt kipakoló tengerészeket ő fogadta volna egy teherautóval a tengerparton.

A 40 láda közül "az A-val jelölt dobozok egy bankba, a B-vel jelöltek a Buenos Aires melletti Volla Balesteróban élő nácikhoz, míg a C-vel jelöltek pedig egy külön megadott címre kerültek volna". A titkosszolgálat szerint a kihallgatás során kiderült, hogy a szállítmányból politikailag a harmadik kategória volt a legveszélyesebb, és annak nagyon komoly értéke lett volna a britek számára. Ennek tartalmáról azonban nem tudni többet.

Hoppe ezután azt is elmondta, hogy terhes felesége miatt az akciót egyébként is meghiúsította volna, és hazatérve kipakolt volna az argentin kormánynak. A titkosszolgálat argentin informátora, Enrique Jurges azonban mindezt megcáfolta mindezt, mondván: Hoppe képzett kémnek számít, és Lengyelországban több akcióban is részt vett, majd 1940-ben a hollandiai Groningen polgárai elleni mészárlást is ő irányította. A titkosszolgálatot emellett arra is figyelmeztették, hogy a férfi információ megbízhatatlanok, és az akcióba valójában Göring egyik segédtisztje vitte be, akivel együtt jártak a "hölgyekhez"...

Az MI5 végül nem tudta, mennyire hihet a történetben, és azt javasolták, hogy a témát "Menekülnek a náci vezetők" címmel szivárogtassák ki a sajtónak, mert úgy gondolták, hogy ez pozitívan befolyásolná a közvéleményt. Erre azonban nem került sor.

Hoppe végül őrizetben maradt, és 1945 októberében háborús bűnösként adták ki Argentínának.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár