2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Csontvázakat találtak a budapesti metróépítők

2007. szeptember 11. 15:00

Hét csontvázat találtak a Rákóczi téri metróállomás építésének kezdetén, a földmunkák során - írta a hétfői Népszava egy videófelvételre hivatkozva.

Peter Fischl gyerekként húgával együtt szemtanúja volt annak, amint a nyilasok egy idős zsidó asszonyt lelőttek a Rákóczi téren, s a laphoz elküldött videófelvételen megszólaló vagyonőr szavait hallva attól tart, kegyeletsértés történt - olvasható a cikkben.

A Rákóczi tér egyébként mind 1944-45-ben, mind 1956-ban ideiglenes temetőként szolgált - emlékeztet a lap. A vagyonőr, aki azóta már nem dolgozik az építkezésnél, a még nyáron készült videofelvételen azt állítja, szemtanúja volt annak, hogy hét koponyát és csontokat fordított ki a markológép. Egy darabig ott hevertek a csontok, azután jött egy teherautó, és a kitermelt földdel együtt a maradványokat is elszállították.

A 4-es metró Rákóczi téri állomását építő Swietelsky cégnél a Népszava megkeresésére elismerték, hogy találtak csontokat, de határozottan tagadták, hogy emberi csontvázakra bukkantak volna. A helyi építésvezető megnézte az egyébként engedélye nélkül készült felvételt. Mint elmondta, kérdőre vonta a földmunkások vezetőjét, aki több ponton cáfolta a vagyonőr állításait. Koponyákat biztosan nem találtak, csupán néhány csontot, amelyek állati maradványok is lehettek.

Az építésvezető tagadta, hogy azért szállították volna el vizsgálat nélkül a csontokat, nehogy késlekedést szenvedjen az építkezés. A kitermelt földet egy nagytétényi bányafeltöltéshez szállították, de már nem lehet megállapítani, pontosan hová - írta a Népszava.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár