2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Részecskegyorsítóba teszik a Holt-tengeri tekercseket

2007. szeptember 17. 12:00

Brit kutatók egy speciális részecskegyorsítóban az univerzum egyik legerősebb fényforrásával világítják át a Holt-tengeri tekercsekhez hasonló törékeny dokumentumokat.

A brit szakértők egy korábban épített eszközzel vizsgálják meg azokat a régi dokumentumokat, amelyek túl törékenyek és sérülékenyek ahhoz, hogy kicsavarják vagy felnyissák azokat. A gyémánt szinkrotronnak nevezett készülék a napnál 10 milliószor nagyobb intenzitású röntgensugarakat állít elő, és ez lehetővé teszi a kutatóknak, hogy a korábbi teszteknél sokal alaposabb fizikai és kémiai vizsgálatot végezzenek a mintákon. A készülék az Oxfordshire-i Didcot egyik futurisztikus épületében található, amelyet február óta használnak a kutatók.

Nézze meg a BBC videóját a vizsgálatokról!

A Cardiffi Egyetem szakemberei Tim Wess professszor vezetésével a szinkrotronnal most arra keresnek válaszokat, hogy az értékes pergameneket és okleveleket miként tudnák megóvni a pusztulástól. A Daily Telegraph tudósításából kiderül, hogy egy múlt héten Yorkban rendezett tudományos tanácskozáson a professzor elmondta: az az álmuk, hogy végre az ismeretlen tartalmú tekercseket is megvizsgálhassák.

Elmondása szerint elsőként a Holt-tengeri tekercseket szeretnék átvilágítani, amelyeket 1947 és 1956 között találtak meg, és jelenleg közel 850 darab áll a kutatók rendelkezésére. Wess szerint a tekercsek egy részét a mai napig nem tudták megvizsgálni, mert a kutatók attól tartottak, hogy azoknak komoly baja eshet. A szinkrotronban azonban végre olvashatóvá válnak majd az ismeretlen szövegrészletek is. A kutatók ezután a Utolsó Ítélet könyvét, és az amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot is szeretnék hasonló teszteknek alávetni.

A professzor elmondása szerint a géppel azt is megvizsgálhatják majd, hogy az állati bőrben található kollagén az idő elteltével miként alakult át zselatinná, és hogy ez milyen változásokat illetve károsodásokat okoz az oklevelekben. A kutatók reményei szerint a technológia pár év alatt annyira fejletté válhat, hogy akár röplapokat és vékony könyveket is könnyen átvilágíthatnak majd. Ez pedig akár azt is lehetővé teszi majd, hogy végre Beethoven és Mozart jelenleg rossz állapotban lévő és felnyithatatlan kottáit is elolvassák.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár