2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Viking hajó az angol pub alatt

2007. szeptember 17. 13:00

Egy merseyside-i kocsma alatt megtalálták Anglia egyetlen épen megmaradt viking hajóját. A 10. századi csónakot az 1930-as években már felfedezték egy vasúti vendéglő alapjainak kiásásakor.

A hajó a radarképen

70 évvel ezelőtt John McRae, a csónak megtalálója már kiásta a hajóorrot, amikor a munkavezető megérkezett. "Az Alf Gunning nevű munkavezető odajött és azt mondta: 'Az Isten szerelmére, temesd vissza! Nem akarjuk, hogy a régészeti ásatások miatt leállítsák a munkát'." John McRae végül elmesélte felfedezését fiának, aki leírást  és térképvázlatot készített, amelyeket 1991-ben eljuttatott a Liverpooli Egyetemhez.

A küldeményt iktatták, de mindaddig senki nem foglalkozott vele, míg Stephen Harding professzor egy helyi rendőr segítségével el nem jutott az ifjabbik McRae-hez. "Az emberek azt hitték, hogy csak legendáról van szó. De aztán a földradarral megvizsgáltuk a helyszínt. A hajó körvonala jól kivehető volt" - mesélte McRae.

Harding a vizsgálatokkal megtalálta a hajó nyomait azon a helyen, ahol 70 évvel ezelőtt már egyszer kiásták. A professzor szerint egy viking szállítóhajóról van szó, de ez csak akkor válik bizonyossá, ha sikerül összegyűjteni 2 millió fontot az ásatásra. Ha elmélete helyes, akkor a lelet az egyetlen Angliában talált viking hajó, amely ép hajótesttel maradt fenn.

"A Brit Szigeteken - az Isle of Man szigeti Balladoole-ban és a Sanday-en (Orkney) - talált csónakoknál csak néhány homoklenyomat és fegyver maradt épen. Az itteni, vízzel átitatott kék agyag azonban ideális környezet főleg faanyagok számára. A baktériumok nem tudnak elszaporodni. Ez ugyanolyan környezet, amelyben Norvégiában a híres viking hajók, a - most exhumált királynőt is rejtő - Gokstad és Oseberg fennmaradtak."

Harding professzor kapcsolatba lépett Knut Paasche norvég vikingszakértővel, aki szerint a mintegy 9 méteres hajót teherszállításra használták. A csónak mélysége és elhelyezkedése arra utal, hogy igen régi lehet. "Palánkos építésű hajó. A klinkerpalánkozási eljárás Skandináviából származik, és a vikingek mesterien művelték. Ha az építők nem is közvetlenül norvég telepesek voltak, akkor is közeli leszármazottaik lehettek. Valószínűleg nem temetési hajó volt, ahhoz túl mélyen fekszik, és nincs halom felette."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár