2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlini múzeumban az expresszionizmus mestere

2007. szeptember 24. 17:00

Megnyílt Emil Nolde (1867-1956) német expresszionista művész múzeuma Berlinben, ahol 1905 után szinte minden télen tartózkodott és amelynek életéből gyakran merített ihletet képeihez.

Az új intézmény, amely az Északi-tenger partján, a dán határ közelében lévő Seebüllben működő Nolde-alapítvány berlini részlege, a német főváros szívében található.

Manfred Reuther, az alapítvány elnöke elmondta, hogy a 600 négyzetméter alapterületű múzeum első, januárig tartó kiállítása a Nolde által 1910-11-ben Berlinben festett képeket mutatja be, ezek témája a tánc, a színház és a kabaré. Az említett időszakban a művész mintegy háromszáz akvarellt és 17 festményt alkotott, főleg az éjszakai élet jeleneteit örökítette meg, de a botanikus kert is megihlette virágkompozícióit.

A megnyitón bejelentették, hogy 2008. szeptember 23-án Emil Nolde műveiből nagy retrospektív kiállítás nyílik a párizsi Grand Palais-ben - nemcsak a francia fővárosban, de magában Franciaországban is ez lesz az első, amelyet az expresszionista mesternek szentelnek.

A művész Hansen néven született egy parasztcsaládban, később vette fel szülőhelye nevét. 1937-ben, a hitleri náci birodalomban őt is "elfajzott művésznek" minősítették - noha korábban éppenséggel a német művészet védelmére indított mozgalmat -, és 1940-től eltiltották a festéstől. Seebülli vidéki házában azonban titokban 1300 akvarellt festett a náci korszak idején. Berlini műterme megsemmisült az 1944-es bombázások idején.

A Nolde magánalapítvány 1956-ban jött létre a művész és felesége, Ada Nolde végrendelete alapján. 1957 óta Emil Nolde több mint 160 alkotása tekinthető meg a seebülli Nolde-házban, amely az AFP jellemzése szerint idillikus kapcsolatot teremt a művészet és a természet között.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár