2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tisztázhatják az utolsó svájci boszorkány nevét

2007. szeptember 25. 11:00

Az utolsó svájci kivégzésre 200 évvel ezelőtt került sor, és a helyi aktivisták szerint a boszorkány emlékére megnyílt múzeummal végre tisztázhatják Anna Göldi nevét.

Anna Göldi 1765-ben érkezett meg a svájci Glarus kantonba, hogy szobalányként dolgozzon, majd Jakob Tschudi házában helyezkedett el, aki a város magisztrátusának tagjaként emelkedő politikai karriert tudhatott magáénak. Minden rendben is ment, amíg egyik reggel a gyerekek a tejben, illetve két nappal később a kenyérben is tűket találtak, és a gyanú hamar Annára terelődött.

Festmény Anna Göldiről - Nézze meg a BBC tudósítását is!

Annak ellenére, hogy ártatlannak vallotta magát, a család boszorkánysággal vádolta meg, így hamarosan megkínozták, amelynek során bevallotta "bűneit". Amikor elengedték, mindezt visszavonta, így újra megkínozták, amikor megint vallott. Végül két héttel később nyilvánosan lefejezték. Minderre 1782-ben, a felvilágosodás kellős közepén került sor.

Walter Hauser, egy helyi újságíró a BBC tudósítása szerint úgy gondolja, hogy a nőnek a viszonylag elzárt kantonban nem a fennmaradt középkori babonák miatt kellett meghalnia. Az eset aktáinak áttanulmányozásával ugyanis perdöntő bizonyítékot talált: eszerint ugyanis a házigazdának mindvégig viszonya volt a nővel. Göldi azonban egy idő után teher lett a férfi számára, így úgy döntött, hogy törvényes úton szabadul meg tőle, hogy Anna ne tudja kiteregetni a viszonyukat. Fritz Schiesser svájci parlamenti képviselő szerint itt az idő a nő rehabilitálására, hiszen szerinte "ma már mindenki egyetért abban, hogy tévedés történt".

A közvélemény azonban igen megosztott az ügyben: sokan nem értik, hogy ma miért kéne bocsánatot kérni a múltbeli bűnökért. Ez az érvelés nem szokatlan az országban: sokáig ezt használták fel a zsidó menekültek második világháborús kárpótlása ellen is. Bár abban az esetben nemzetközi nyomásra végül megoldás született, Glarus vezetői szerint a két eset között egyáltalán nem lehet párhuzamot vonni.

Az Anna Göldi emlékére a múlt hétvégén nyílt múzeum ezért minden bizonnyal elősegíti majd azt a kezdeményezést, hogy a kanton megszabaduljon az utolsó európai boszorkány máig kísértő örökségétől - írta a BBC.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár