2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marxista töriórák Venezuelában

2007. szeptember 25. 10:00

A venezuelai gyerekek hamarosan azt tanulhatják majd, hogy Kolumbusz Kristóf nem felfedező, hanem egy kegyetlen gyarmatosító volt, aki egyben a gyilkos járványokat is behurcolta a kontinensre.

A változások Hugo Chavez kormányzatának radikális oktatási reformjai keretében kerülnek majd a tankönyvekbe. Az intézkedéseket az oktatási miniszter, Adam Chavez, az elnök bátyja viszi véghez, aki elmondása szerint régóta szeretett volna hasonló változtatásokat végezni. Szerinte ugyanis "ezzel közelebb kerülhetünk a 21. századi szocializmus megteremtéséhez".

Az oktatási reform keretében a diákoknak már 11 éves koruktól marxista filozófiát oktatnak majd, és az átírt történelemkönyvekből pedig az derül majd ki, hogy a gyarmatosítás és a kapitalizmus a gonoszsággal egyenlő. A 2010-ben életbe lépő rendelkezések szerint sokkal határozottabb hangsúlyt kap a bennszülött őslakosok története és kultúrája, ahogy az Afrikából rabszolgaként behurcoltak és leszármazottaik története is.

Az új, "Bolívár Oktatási Rendszer" nevet viselő programcsomag azzal a céllal készül, hogy megalapozza az új nemzedékek szocialista szellemiségét - mondta el Chavez a reform kapcsán. Elmondása szerint "a kapitalista, és eurocentrikus gyarmati elképzeléseket emberi értékekkel kell majd felváltani".

A pedagógusok azonban egyáltalán nem lelkesednek az ötletért: Olga Ramos, a Civil Oktatási Szövetség elnöke szerint a Bolivár Rendszer azt akarja biztosítani, hogy Venezuela teljes oktatása Chavez elnök politikai ideológiája szerint folyjon.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár