2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kibeszélték az Arkhimédész-palimpszesztet

2007. október 1. 15:00 Ligeti Dávid

Nemrég egy rangos nemzetközi konferenciára került sor az Eötvös Collegiumban. A résztvevők célja az volt, hogy a múlt évi londoni találkozó utáni kutatási eredményeiket megosszák egymással.

Horváth László

A tanácskozás középpontjába a palimpszeszt két részlete került: ezek Hüpereidész Dióndasz ellen, és Timandrosz ellen című beszédeiből tartalmaznak eddig ismeretlen töredékeket. A keddi napon - a korábban már ismertett délelőtti program után - Hiller István kultuszminiszter megnyitóját követően érdekes "informatikai" panelre került sor, ahol magyar szakértők - Horváth Zoltán, az ELTE-IK tanszékvezető docense vezetésével olyan vadonatúj programot mutattak be, amelynek segítségével gyorsan és hatékonyan lehet adatbázisba táplálni a palimpszeszt görög szövegét.

Késő délután az Országos Széchényi Könyvtárban Abigail Quandt, a baltimori Walters Art Museum restaurátora tartott érdekfeszítő előadást a palimpszeszt konzerválásának, valamint a hiányzó pergamenrészek pótlásának módjáról. A keddi szakmai programot Roger Easton előadása zárta, aki a palimpszesztről készített különböző fényképek (lásd előző cikkünk) előkészítési módjáról adott számot.

A szerdai nap volt a konferencia legfontosabb napja, hiszen ekkor került sor a fent említett "összeolvasásra." Ennek folyamata a régi filológusi világot elevenítette föl: a szakma elismert kutatói - más kézirat nem lévén, csak párhuzamos szöveghelyekre, paleográfiai képességeikre, és görög nyelvérzékükre számíthatnak egy-egy nehezen értelmezhető szöveghelynél. Hosszas viták bontakoznak ki afölött, hogy például egy adott helyen ou vagy pedig ómega olvasható. A diszkusszióban Chris Carey és Eric Handley akadémikusok a Horváth László előkészítette görög szövegre támaszkodtak. A végső cél ezen szövegek kritikai kiadása, amelyhez ezzel a konferenciával is közelebb jutottak a kutatók.

A további három napon különböző témákból adtak elő a résztvevő kutatók. Igen sok előadás hangzott el a görög irodalom, és történelem tárgykörében, valamint - részint talán annak a ténynek is köszönhetően, hogy a palimpszesztet tartalmazó kódex Bizáncban készült - több bizantonológiai előadásra is sor került. A beszámolók négyötöde angolul, a többi pedig németül, ill. franciául hangzott el. Az egyes szekciókat diszkusszió követte. A magyar előadók többsége a magyar művelődéstörténethez is kapcsolódó témában adott elő, és örvendetes volt látni, hogy mindez nagy tetszést és elismerést aratott a külföldi kutatók körében. Így a külföldi kollegák többek között megismerhették a Philosztratusz, ill. az elveszett, de valószínűleg létezett Hüpereidészt is tartalmazó Corvinák történetét.

Szombaton, a konferencia zárásaként Angliában tanuló, ill. hazai doktoranduszok, és kisebb számban végzős egyetemi hallgatók is tartottak előadásokat.

The Archimedes Palimpsest colloquium. Texts and traditions conference. Nemzetközi konferencia, Budapest, 2007. szeptember 18-22.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár