2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Amerika legnagyobb rejtélyét keresik az elveszett gyarmat kutatói

2007. október 5. 11:00

A legnehezebb régészeti kirakós

A Központ önkénteseinek hat hónap alatt sikerült megszerezni a megfelelő engedélyeket a Great Dismal Swamp mocsarának felkutatásához. A kalandorok GPS készülékekkel felszerelve érkeztek a helyszínre, de nem találtak semmilyen perdöntő bizonyítékot. A mocsárban volt néhány eltemetett fadarab, amelyek azonban csak igen halványan emlékeztetnek egy 25 méteres csónakra. Semmiféle használható nyomra nem bukkantak. További kutatásokra van szükség, de a természetvédelmi hatóság nem engedélyezte a terület felásását, illetve a fadarabok elszállítását radiokarbon vizsgálatra. Ehhez újabb engedélyeket kell beszerezni.

Frank Ray, a legutóbbi kutatás vezetője

Az amatőrökből álló csoportban megoszlanak a vélemények a telepesek sorsát illetően: egyesek úgy vélik, hogy dél felé mentek, mások szerint Észak-Karolina belseje felé vitt az útjuk, megint mások pedig arra esküsznek, hogy átkeltek a mocsáron, és Virginiába költöztek. Munkájuk során több szakértővel és kutatóval is konzultáltak, mégis sokan nem veszik komolyan a kutatásaikat, mivel azok nem egy tekintélyes tudományos folyóiratban jelentek meg, hanem csupán egy blogon. "Attól tartok, hogy csak figyelmet akarnak kelteni"- véli Charles Ewen a Kelet-Karolinai Egyetem régészeti tanszékének vezetője.

Lehet, hogy így van, de a tudományos fokozattal rendelkező tudósok közük sem tudta eddig megfejteni senki az eltűnt telepesek sorsát. Az elveszett gyarmat utáni kutatás a szakértőket és a lelkes amatőröket egyaránt zavarba hozza. "Ez a  legnehezebb régészeti kirakósjáték" - véli Eric Klingelhofer, a Mercer Egyetem professzora, aki Roanoke Island-i ásatásokat vezeti.

A kutatók most azt tervezik, hogy földradarral átvizsgálják a Roanoke Island területét, és vizsgálatokat végez a partszakaszon is. A búvárok már átkutatták a partmenti vizeket, és úgy vélik, hogy a Raleigh erőd eredeti területe víz alá került, vagy teljesen elpusztult. Ha valóban ez a helyzet, akkor semmi sem maradt, ami bizonyíthatná a telepesek sorsáról felállított elméletek bármelyikét is. "Minden elméletben van valami igazság, és minden elmélet természetszerűleg téves is. Mindenki meg akarja találni a választ, de a valóság az, hogy nem lehet megállapítani 117 különböző ember sorsát" - állítja Phil Evans, a First Colony Foundation elnöke.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár