2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szkennerrel olvassák be a régi sírköveket

2007. október 9. 10:00

Egy amerikai technológia segítségével végre olvashatóvá válhatnak a régmúlt korok sírköveinek feliratai - tudósított róla a BBC.

A Carnegie Mellon Egyetem kutatói egy különleges nagyfelbontású, háromdimenziós szkenner segítségével próbálják meg a mára olvashatatlanná vált szövegeket életre kelteni. A kutatók a károsodások és szennyeződések miatt ugyanis sokszor csak nehezen tudják megfejteni az egykori faragványokat. Jelenleg egy kézi másolás után szabad szemmel próbálják kibogarászni a megmaradt szövegtöredékeket, ám a feladat sokszor teljesen lehetetlen.

Az új szkennelés azonban a háromdimenziós, multispektrális leképezés és számítógépes analízis után tökéletes képet adhat az egykori feliratokról. A Carnegie Mellon Cylab vezető kutatója, Dr. Yang Cai szerint "a jelenleg fejlesztett technológia lecsökkentheti a találgatás szerepét a tudományos vizsgálatokban". Az elmúlt hetekben a kutatócsoport a módszert Pittsburgh mellett 200 éves sírköveken tesztelte.

A kutatócsoport a vizsgálatok során a kiemelten fontos részeket nagy, míg a többit alacsony felbontással olvastatta be, különben a képek mérete már kezelhetetlen lenne. Egy megfelelő minta felismertetése után a szoftver a következő alkalommal már kiemelten jelezte, ha ugyanolyan mintát talált. A kutatók szerint ezzel a metódussal könnyen sikerülhet elkülöníteni a természetes repedéseket és lyukakat a karcolásoktól és faragásoktól. A számítógép emellett a kép analízise után a talált mintákat az adatbázisában tároltakkal összevetve a faragványok pontos jelentését is megadja.

A beolvasott mintákat aztán a GPS-rendszerekkel, történeti időjárási adatbázisokkal és régészeti helyszínek nagyfelbontású modellképeivel tudják kombinálni, elkészítve a temető háromdimenziós képét, amely az információk könnyebb befogadása mellett az összetett vizsgálatokat is elősegítheti majd. A vizsgálatok anyagát a terv szerint a közeljövőben az interneten, illetve DVD-n is elérhetővé teszik majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár