2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Che Guevarát is figyelték a dél-amerikai titkosszolgálatok

2007. október 10. 09:00

Egy múlt héten bemutatott dokumentum szerint Ernesto Che Guevarát szinte Dél-Amerikába érkezésének pillanatától kezdve figyelték a helyi rezsimek.

A Condor-terv részese lett

Az 1966. október 3-án keltezett dokumentum a paraguayi titkosszolgálatok vezetőjének bizalmas jelentése, amely közli, hogy brazil kollégája tájékoztatta a gerilla érkezéséről. `A Condor-tervet kidolgozó rendszerek levéltáraiból ez a legkorábbi dokumentum, amelyen szerepel Che Guevara neve` - közölte Martin Almada, a kérdés szakértője. A paraguayi ügyvéd azzal vált ismertté, hogy 1992-ben országában felfedezte azokat a titkosszolgálati dokumentumokat, amelyek igazolták a Condor-terv létezését.

"Che Guevara Oscar Ferreira álnéven hagyta el Corumbá brazil települést. Szakállasan utazik a Victoria dos Palmares hajón, talán hajnalban érkezik, küldetéssel" - áll a titkos jelentésben. "Ez az okmány bizonyítja, hogy a diktatúrák már akkoriban egyeztettek Che Guevara elfogásában" - tette hozzá Almada, aki a dél-bolíviai Vallegrandében részt vett a gerillavezér halálának 40. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

Che Guevarát a bolíviai gerillamozgalomban töltött tizenegy hónap után fogták el 1967. október 8-án, és a szomszédos La Higiera-tanyán a bolíviai elnök parancsára kivégezték.

A 70 éves Martin Almada egykori baloldali aktivista, aki Alfredo Stroessner tábornok diktatúrája (1954-1989) idején, 1974 és 1977 között börtönben ült és akit többször is megkínoztak. Oroszlánrésze volt a "borzalom archívumának", a paraguayi titkosszolgálatok öt tonnányi dokumentumának feltárásában, amelyet a Stroessner elleni államcsíny után egy rendőrségi épületben felejtettek Asunciónban.

"Csak a minap fedeztem fel ezt a feljegyzést Che Guevaráról, mivel sok dokumentumot találtam, amelyet még nem tudtam feldolgozni" - mondta. A "borzalom levéltára" számos lényeges elemet tartalmazott a Condor-tervről, amely a dél-amerikai diktatúrák ellenzék elleni hadművelete volt a 70-es és a 80-as években.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár