2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ifjú kommunistával emlékeznek a francia ellenállásra

2007. október 18. 08:00

A francia történelemtanárok többsége tiltakozik az ellen, hogy Nicolas Sarkozy államfő rendelete alapján október 22-én minden középiskolában kötelező lesz megemlékezni Guy Moquet-ról.

Felolvasni Guy Moquet levelét vagy sem? - ez a kérdés a francia középiskolában, amióta a köztársasági elnök augusztusban kiadott rendeletében kötelezővé tette, hogy az 1941. október 22-én a nácik által kivégzett 17 éves kommunista ellenálló búcsúlevelét minden középiskolában ünnepélyesen felolvassák az erre kijelölt emléknapon.

David Martinon, az elnöki hivatal szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a levél felolvasása kötelező, de annak megtagadása semmilyen szankciót nem von maga után. A szóvivő emlékeztetett az elnöki rendelet tartalmára és hozzátette: "Guy Moquet levelét minden középiskolásnak fel kell olvasnia egyéb francia ellenállók szövegei mellett". Véleménye szerint ez egy nagyon fontos pedagógiai eszköz a történelemtanításban, mert elengedhetetlen a megemlékezést ily módon hangsúlyosabbá tenni.

A tanárok egy része szerint a politika eszközként kívánja a történelmet használni. Hubert Tison, a francia történelemtanárok szövetségének elnöke szerint a legnagyobb gond az, hogy érzelmes és intim búcsúlevelében az ifjú kommunista családjáról és elvtársairól beszél, de az ellenállásról nem ejt sok szót, így Guy Moquet levele alapján képtelenség a francia ellenállás történetét tanítani.

Október 22-én várhatóan valamennyi középiskolában megemlékeznek a náci megszállással szembeni francia ellenállásról, de annak módját a korábbi évekhez hasonlóan a tanárok fogják eldönteni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár