2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elfajzott művészet egy londoni kiállításon

2007. október 25. 09:00

November 2-ától egy londoni galériában mutatják be azoknak az alkotóknak a műveit, akiket a náci Németországban "az elfajzott művészet" képviselőiként" betiltottak.

Az Agnew's galériában tartandó kiállítást Daniella Luxembourg, a nemzetközi műkincspiac egyik jól ismert alakja szervezte. `Mindig úgy véltem, hogy e korszak művészetét alulértékelik, éppen ezért úgy döntöttem, bejárom érte Európát` - mondta Luxembourg, aki a kiállításon látható művek többségére Németországban, illetve Olaszországban bukkant rá.

Nem illettek a hivatalos irányvonalba

A zsidó származású szakértőnek, aki tíz családtagját veszítette el a holokausztban, sikerült meggyőznie a művek tulajdonosait, hogy a piac most vált fogékonnyá ezekre az alkotásokra, amelyek 1910 és 1930 között születtek, és amelyeknek szerzői között ott voltak a korszak legjelentősebb közép-európai alkotói.

A Magányos próféták (Lonely Prophets) című kiállításon láthatók lesznek többek között Oskar Kokoschka, Paul Lee, Otto Dix és Hans Arp művei. A tárlat bemutatja az expresszionizmus, illetve az erre reagáló "Új Objektivitás" mozgalmat, élén Carl Grossberggel és Manfred Hirzellel, valamint a "Patetikusok" irányzatának képviselőit.

E művészek mind szerepeltek azon az 1937-es kiállításon, amelyet a nácik az "elfajzott művészet" bemutatására szerveztek Berlinben. Klee képeit például a szellemi fogyatékosok által készített festményekhez hasonlították. Azokban az években mintegy 16 ezer műalkotást vettek ki a német múzeumokból az "árja" kultúrpolitika nevében, és csupán a szerencsének köszönhető, hogy azok megmenekültek a pusztulástól.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár