2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita az avantgárd könyvtárépület miatt

2007. november 6. 18:00

A nemzetközi zsűri elfogadta, az önkormányzat konzervatív párti (ODS) többsége azonban határozottan elutasítja a leendő cseh Nemzeti Könyvtár terveit.

`Szörnyeteg`, `köpet`, békanyál`, `cirkusz` - ilyen és ehhez hasonló jelzőkkel illetik Jan Kaplicky cseh születésű angol építészmérnök márciusban nemzetközi pályázatot nyert tervét annak bírálói. `Egy ilyen épületet legfeljebb a város peremén lenne szabad felépíteni` - hangoztatta a prágai rádióban az ODS szóvivője és közölte: a többségben lévő párt meg fogja akadályozni, hogy a futurista épületet egy Moldva-közeli dombon vagy a prágai Hradzsinban felépítsék.

Az 1937-ben Prágában született Kaplicky, aki 1968-ban Nagy-Britanniába emigrált, "nemzetközi szégyennek" nevezte, ha nem épül meg a Nemzeti Könyvtár. Szerinte az ODS éppen úgy diktálja az ízlést, mint azelőtt a Kommunista Párt tette. Kaplickynek Londonban látható ismertebb alkotásai közé tartozik a Marylebone Cricket Club kagyló alakú előcsarnoka. Kaplicky londoni cégének, amely 355 vetélytárssal szemben a 70 millió euró összegű pályázatot elnyerte, 2011-ig kell felépítenie a mintegy tízmillió könyv elhelyezésére alkalmas könyvtárat. A tervek szerint a kilencemeletes épület 48 méter magas lenne és akár ezerkétszáz látogatót is be tudna fogadni egyszerre.

A polgármesteri hivatal szóvivője, Jiri Wolf szerint még nem tűzték ki az építkezés megkezdésének időpontját, a vita azonban folytatódik a polgármesteri hivatal és az építészek között. A cseh Nemzeti Könyvtárnak ez idő szerint az óvárosi Clementinum, az 1653 és 1723 között épült, de ma már alkalmatlan történelmi épület, az egykori jezsuita kollégium ad helyet.

Bármennyire sürgős is lenne azonban a könyvek "átköltöztetése", azt lehetetlenné teszi a hónapok óta tartó elkeseredett vita a "modernisták" és a "konzervatívok" között. Míg Václav Havel volt köztársasági elnök (1989-2003) szerint a leendő épület "eredeti és érdekes", addig utóda és minden téren riválisa, Václav Klaus "arrogánsnak" tartja a tervet és úgy véli, hogy az "nélkülözi az alázatot".

Mirek Topolánek jobboldali cseh miniszterelnök és Pavel Bém prágai polgármester támadást indított a könyvtár felépítése ellen a héten. A kormányfő közölte, hogy az új könyvtár felépítésének "nincs prioritása" a kormány tervei között, a polgármester pedig, aki kezdetben üdvözölte a "meglepő és eredeti tervet", újabban bírálta amiatt, hogy "nem illeszkedik bele a környezetbe". Kaplicky viszont elítélte a "totalitárius" szellemet és kijelenttette: "egy politikai párt diktálja a kultúráról alkotott véleményt. Ez így megy már 40 esztendeje". A helyi sajtó számára pedig - vélemény ide, vélemény oda - a terv már el van temetve.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár