2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Miniszoknyát hordtak az őskori nők

2007. november 15. 11:00

A dél-szerbiai Plocnik közelében olyan szobrocskákat találtak, amelyek azt mutatják, hogy női divat már 7500 évvel ezelőtt is létezett: a nőkön megszokott volt a miniszoknya.

Az ásatások során az úgynevezett Vinca-kultúra - a történelem előtti Európa egyik legnagyobb civilizációjának - részét képező nagyváros nyomaira bukkantak. A hajdani településen magas szintű volt az építészet, az infrastruktúra, a művészet, a kereskedelem, a kézművesség, a munkamegosztás, a társadalmi szervezettség, de ugyanígy volt kohászat és nem utolsósorban divat is. A hajdani lakosok i.e. 5400 és 4700 között élhettek az újkőkori nagyvárosban.

A házakban volt tűzhely, a szemetet külön gödrökben tárolták, a holtakat takaros temetőkbe temették. Megmaradtak a gyerekjátékok, így agyagból készült állatok, csörgők is. Az egyik legérdekesebb lelet egy kohó, ahol vésőt, kalapácsot, baltát is találtak. A kutatók szerint ez arra vall, hogy a rézkor a korábban gondoltnál 500 évvel korábban kezdődhetett, és lehetséges, hogy a kohászat a Vinca-kultúrában jelent meg először.

A Vinca-kultúra i. e. 5500-tól 4000-ig virágzott a mai Bosznia, Szerbia, Románia és Macedónia területén. Nevét a Belgrádtól tíz kilométerre keletre, a Duna mentén fekvő Vinca faluról kapta, ahol a 20. században nyolc újkőkori falut tártak fel.

A Plocnik közelében lévő lelőhelyet 1927-ben fedezték fel, de csak 1996-tól kezdődtek meg a tüzetes feltárások. A kutatás után visszatemetik az ásatást, hogy a területet a tulajdonosok felhasználhassák, ám a régészek abban reménykednek, hogy egyszer az egész várost feltárhatják, és megismerhetik e történelem előtti életmód egészét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár