2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tablókiállítás a szlovák-magyar közös múltról

2007. november 29. 17:00

Az európai és tengerentúli kiállítás-körút után kedd óta Szegeden látható a Szlovák Nemzeti Múzeum tablókiállítása, amely felidézi a szlovák-magyar közös múltat.

A Móra Ferenc Múzeum várépületében látható tárlat megnyitóján Pavol Komora, a tablók összeállítója kiemelte: a kiállítás létrehozásában szerepet játszott, hogy a Szlovák állam fiatal Európában. Többé kevésbé ismerik, de nem mindenhol. Nem ritkán összetévesztik Szlovéniával, vagy egyszerűen csak Csehországhoz tartozónak ítélik.

Ezért gondolták úgy, hogy érdemes volna bemutatni a szlovák nemzet történelmét és eredményeit - hangsúlyozta a Szlovák Nemzeti Múzeum Történeti Múzeumának volt igazgatója, hozzátéve: a tablókat úgy állította össze, hogy aki semmit sem tud az országról, az képet kaphasson róla, aki viszont ért valamelyest a történelemhez kaphasson plusz információkat.

Mint azt Tóth István muzeológus a megnyitón elmondta, a kiállítás a 16-19. század társadalmi, gazdasági és kulturális életét sűríti 17 jól súlyozott tablóba. A tablókiállítás a magyarok és a szlovákok közös történelmi értékeit is bemutatja - hangsúlyozta a muzeológus, utalva arra, hogy egészen a 20. század elejéig a Magyar Királyság része volt a mai Szlovákia.

A közös büszkeségek közt ott vannak olyan neves emberek, mint a humanista levélírás jeles képviselője, az orvosdoktor Zsámboki János, a Notitia Hungariae alkotója, Bél Mátyás vagy a Magyarországot a 18. században feltérképező Mikovinyi Sámuel - mutatott rá Tóth István. A muzeológus elmondta, hogy a kiállítás anyagát bemutatták már Lettországban, Lengyelországban, Csehországban, Fehéroroszországban, sőt a tengerentúlon is.

A kiállítást, amelyet Magyarországon csak Szegeden láthatnak az érdeklődők, a Tisza-parti városból február végén Horvátországba, majd Szlovéniába viszik tovább - tette hozzá a muzeológus. A tárlat szlovák nyelven készült, de volt angol és francia kiegészítése is, a Móra Ferenc Múzeum jóvoltából pedig a kiállításon magyar nyelvű tájékoztatót is kézbe vehetnek a látogatók.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár