2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elkelt a lemondott király Buickja

2007. december 6. 15:00

Elárverezték VIII. Edward brit uralkodó egyedi gyártmányú Buickját a Bonham's aukciósház hétfő esti árverésén, amelyen rekordáron kelt el a világ legrégebbi, 1904-es Rolls-Royce-a.

A király 1934-es Buickja több mint 90 ezer fontért (31,8 millió forint) kelt el, míg a legrégebbi Rolls-Royce több mint 3,5 millió fontot (1,2 milliárd forint) ért meg a brit vevőnek. A Buickot az eredeti forgalmi engedéllyel árverezték el, amelyben tulajdonosként még `Őfelsége, a Király` van feltüntetve - közölte az aukciósház.

VIII. Edward még walesi hercegként 1935 nyarán rendelt egy amerikai Buickot, hozzá többféle fényűző extrával és egy kék lámpával az elején, amely azt volt hivatva jelezni, hogy a király az autóban ül. Az autó 1936 februárjában érkezett meg, akkor, amikor apja, V. György király elhunyt, így Edward örökölte a trónt. Házassági tervei miatt azonban halasztódott a koronázás, s a választott asszony két válása miatt alkotmányos válság tört ki.

A Rolls Royce

Edward  megpróbálta rávenni családját, hogy járuljanak hozzá a Wallis (Warfield) Simpsonnal tervezett házassághoz. A beleegyezést azonban sem a dinasztiától, sem az anglikán egyháztól (amelynek ő volt a feje) nem kapta meg, ráadásul a brit politikusok is ellenezték szándékát. A külföldi sajtó tele volt szenzációhajhász cikkekkel, a brit lapok azonban tapintatosan hallgattak az ügyről. Stanley Baldwin miniszterelnök kifejtette a királynak: a monarchia becsületét sérti, ha egy elvált asszonnyal tart fenn kapcsolatot.

Edward népszerűségét csökkentette az is, hogy ellenezte a hitleri Németországgal való szembefordulást. Végül a király december 10-én mondott le, elhatározását a Downing Street 10-ben közölte a miniszterelnökkel, ahová a Buickjával ment. Másnap rádióbeszédet intézett a lakossághoz: "Lehetetlen magamra vennem a felelősség súlyos terhét, s úgy teljesítenem uralkodói kötelességeimet, ahogy szeretném, ha nem áll mellettem az az asszony, akit szeretek."

Edward még aznap éjjel Európába utazott a Buickkal, amely még évekig a birtokában volt. Simpsonnéval Franciaországban házasodtak össze 1937. június 3-án, anglikán rítus szerint. Edward utóda öccse lett, aki VI. György néven lépett a trónra, s bátyjának és feleségének a windsori herceg, illetőleg hercegné címet adta. Feleségétől azonban megtagadták a "királyi fenség" címet, ami mélyen sértette Edwardot.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár