2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ódon fegyverekkel ünnepelt az évfordulós Fekete ház

2007. december 9. 11:30

Kiegyenesített kaszát, egykor párbajozásra használt pisztolyokat, 1848-as kardot és ódon pallost is kezükbe vehettek a gyerekek és a felnőttek Szegeden.

A látogatók muzeológusi felügyelet mellett szabadon `használhatták` az ősi eszközöket a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállító helyén. Emellett vasárnapig mindenki ingyen tekintheti meg a százötven esztendőre emlékeztető, százötven műtárgyból készített tárlatot, valamint a népi ékszerekről összeállított kiállítást.

A szervezők a jövőre is gondoltak: péntek óta a látogatók egy ládába dobhatják be napjaink világával kapcsolatos gondolataikat. A ládát a hónap végén lezárják, és a következő muzeológus generáció a Fekete ház 200 éves születésnapján veszi majd elő a 2007-ben megfogalmazottakat.

A pénteken kora este az egybegyűltek névadást is tartottak: a Fekete ház időszaki kiállítótermeit Szent-Györgyi Albertről, Klebelsberg Kunóról és Dugonics Andrásról nevezték el. Ezt követően a Szeged belvárosában lévő épület körül több száz gyertyát gyújtottak, ezzel szimbolizálva az ünnep fényét.

A múltat idézve Zombori István, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója elmondta: a Fekete házat Mayer Ferdinánd vaskereskedő számára Gerster Károly budapesti festőművész tervezte. Az 1857-ben elkészült épület az akkori kordivat szerint az angol gótika jegyeit viseli magán.

A 19. századi ház, mely nevét egykori, megfeketedett festéséről kapta, története során jelentős szerepet játszott Szeged politikai és irodalmi életében. Az épület 1980-ban került a múzeum gondozásába, de kiállítások csak 1985-ben nyíltak benn. A Fekete ház elsősorban időszaki tárlatokkal szolgálja közönségét, leginkább történeti, ipartörténeti, irodalomtörténeti témákban.

Tavaly 60 millió forintból kívül és belül is felújították Szeged egyik legszebb épületét. A rekonstrukció költségeit Csongrád megye és a város önkormányzata közösen viselte. A felújítás során megújult az épület homlokzata, a tetőszerkezet, kicserélték az ablakokat is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár