2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nem alkudozik a British Múzeum a görögökkel

2007. december 20. 09:00

A British Múzeum nem hajlandó visszaadni Görögországnak az athéni Parthénon frízeit és szalagdíszítéseit.

`Az új múzeum felépítése nem változtat semmit a British Múzeum korábbi álláspontján. Számunkra sohasem az jelentett problémát, hogy miként helyezik el a szalagdíszítéseket Athénban, hanem mindig ideológiai érvelésről volt szó, amely szerint a brit múzeum kiállítja a világ mindennemű kulturkincseit, és a Parthénon frízei ennek a gyűjteménynek igen jelentős részét képezik` - jelentette ki a francia hírügynökségnek adott nyilatkozatában Hannah Boulton, a londoni múzeum szóvivője.

Ismerje meg a márványok történetét!

Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök hétfői nyilatkozatában annak a véleményének adott hangot, hogy az Akropolisz új múzeumának felépítése "érvényteleníti azoknak utolsó érveit is, akik ellenzik Athén kérelmének teljesítését. Hovatovább megérettek a körülmények a frízek visszaadására". Az Akropolisz új múzeuma januárra készül el teljesen és külön termet tartanak fenn benne a Parthénon márvány frízei számára.

Eleni Cubitt, a frízek visszaszolgáltatására 1982-ben alakult, londoni székhelyű brit bizottság titkára szerint az új múzeum felépítése a legnyomósabb érv a frízek visszaszolgáltatása mellett. Elhelyezésük az új athéni múzeumban lehetővé tenné az Akropolisz márványkincseinek újbóli egyesítését, hiszen jelenleg a helyzet olyan, mintha Gioconda Párizsban lenne, a mosolya pedig külföldön.

Rámutatva, hogy maga mögött tudja a brit lakosság többségének támogatását, Eleni Cubitt kijelentette: nagyon bízik benne, hogy nem értek véget a tárgyalások London és Athén között. A szóban forgó frízeket a 19. század elején Lord Elgin, konstantinápolyi brit nagykövet vitte el eredeti helyükről az Oszmán Birodalom beleegyezésével, amelynek akkor része volt Görögország.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár