2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Restaurálják Chaplin rövidfilmjeit

2008. január 2. 15:00

Tizennyolc nagyfilmje után restaurálják a 30 éve elhunyt Charlie Chaplin 33, az 1914-15 közötti Keystone-korszakból felmaradt rövid burleszkjeit.

A munkálatokat a bolognai filmarchívum (Cineteca di Bologna) és az Immagine Ritrovata (Megtalált kép) laboratórium végzi, akárcsak a hosszú filmek esetében a párizsi MK2 cég megbízása alapján. Ez utóbbi kapta meg 2001-ben Chaplin örököseitől a filmek világforgalmazási jogát azzal a feltétellel, hogy nemcsak DVD-n, hanem a moziban is életre keltik a nagy nevettető alkotásait.

Azóta 2,8 millió DVD-t adtak el világszerte Chaplin egészestés filmjeiből, és a forgalmazóknak csalódást okozott, hogy éppen az Egyesült Államokban, ahol a londoni születésű Chaplin szinte egész pályafutását töltötte, mutatkozik viszonylag a legkisebb érdeklődés az `örök csavargó` iránt. Valamennyi DVD-t kiegészítették egy közel félórás dokumentumfilmmel, ahol a mozi nagy alkotói, Costa-Gavrastól Emir Kusturicáig mondták el személyes élményeiket Chaplinről.

Az MK2 ígéretéhez híven moziban is bemutatta a restaurált filmeket: A diktátor, amely a 2002-es berlini filmfesztivál záróaktusa volt, vagy a Modern idők, amellyel egy évvel később a cannes-i fesztivál zárult, csak Franciaországban félmillió nézőt vonzott.

Most a Keystone-filmek vannak soron: az Immagine Ritrovata a brit nemzeti film- és tv-archívummal karöltve az idei évre ígéri a 33 film teljes restaurálását. Chaplin 1914-15-ben 35 kisfilmet készített a Keystone-nál, kettő azonban elveszett. Mint Gianluca Farinelli, a bolognai filmarchívum vezetője elmondta, hihetetlen filmekről van szó, amelyeket rendkívül gyorsan forgattak le - ellentétben Chaplin később, legendás alaposságával - mégis rendkívül erőteljesek, poéngazdagok és nyomon lehet követni rajtuk a csavargó figurájának kialakulását.

A felújítás kegyetlen munka, sokszor 5-6 évbe is beletelik Farinelli szerint, hogy megtalálják egy-egy filmnek a felhasználható elemeit, mert a negatívok szétszóródtak a világban és sokuk nagyon elhasználódott, rossz minőségű, sőt, még az is előfordul, hogy a némafilmek feliratai nem a megfelelő helyen szerepelnek egy-egy kópián. Ugyanakkor a restaurátorok nagyon vigyáznak arra, hogy a digitális technika mellett is megőrizzék az eredeti Chaplin-filmek hangulatát, dinamikáját és tiszteletben tartják a kor apró "képi hibáit", amelyek részei a chaplini műnek.

A Cineteca nemcsak a filmekkel tiszteleg Charlie Chaplin előtt: digitalizálta és feltette internetes honlapjára (www.cinetecadibologna.it) a művész hatalmas gyűjteményét, amelyben 54 987 fotóból, 104 forgatókönyvből, 345 kéziratból, 2206 levélből és több ezer egyéb dokumentumból áll össze a művész hét évtizedes pályafutása.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár