2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A férfiak és az emberiség fejlődése

2008. január 16. 13:00

Desmond Morris antropológus új könyvében szembeszáll a mostanra igen divatos, feminista elméletekkel, miszerint az emberiség történetét valójában a nők döntései formálták.

Férfiklimaxot hozott a mezőgazdaság kialakulása

A Meztelen férfi című írás az emberi hímek győzelméről szól, és vizsgálat tárgyává teszi az evolúció csodáját, vagyis a férfi testét. Morris tanulmánya pont jókor jelenik meg, hiszen a férfiasság sok területen visszaszorulóban van. Egyre inkább elnőiesedő világunkban háttérbe szorulnak az olyan férfias tulajdonságok, mint az agresszió, a céltudatosság, a lineáris gondolkodás, a tényekhez való ragaszkodás és a versenyszellem. Morris ezzel szemben azt állítja, hogy minden, ami a modern világban történik, a férfiak tehetségének köszönhető.

Könyve elején az író visszautal 1967-ben megjelent Meztelen majom című művére, amely elsőként döbbentette rá az embereket arra, milyen erős kötelékek fűznek bennünket kőkorszaki múltunkhoz és az afrikai szavannákon kialakult életmódunkhoz. Bármennyire hatalmas fejlődésen is ment át az emberi társadalom, az emberi test, azon belül az emberi agy semmit sem változott. Minden nőben és minden férfiban ott lappang a szenvedélyes vadász, ill. gyűjtögető. Ezek a tulajdonságok még akkor alakultak ki, amikor az emberek Kelet-Afrika szavannáin az oroszlánokkal és a leopárdokkal versenyezve az életükért küzdöttek.

A Homo sapiens fejlődésében a legjelentősebb változást a törzsi együttélés és az együttműködés elsajátítása jelentette. A közösség ereje a legveszélyesebb ragadozókkal szemben is hatékony volt, és biztosította a túlélést. Az emberi intelligencia hatalmas előnyt jelentett, bár az agy munkája rengeteg energiát emészt fel. A nagyobb térfogatú agynak köszönhetően az emberek kialakították a beszédet, eszközöket találtak fel, és megtanulták a tűz használatát. Ők váltak a világ leghatékonyabb és legveszélyesebb vadászaivá. Néhány lándzsával felszerelkezve bármilyen állatot le tudtak győzni.

Morris a továbbiakban igyekszik magyarázatot adni a férfiak nők fölötti dominanciájára. Szerinte a vadászat igen veszélyes tevékenység volt, ezért a nők kimaradtak belőle, hiszen a törzs szempontjából értékesebbek voltak, mint a férfiak, mivel tőlük függött a faj fennmaradása. A sokkal nélkülözhetőbb férfiak tehát vadászni jártak, a nők pedig otthon maradtak. Ez a magatartásminta jóval azután is folytatódott, hogy már kinőttünk a vadászó, gyűjtögető korból. A férfiak agya tehát fokozatosan sokkal vakmerőbbé, sokkal agresszívebbé és sokkal ravaszabbá vált.

A férfiak kb. 10 ezer évvel ezelőtt álltak teljesítményük csúcsán. A gyorseszű, atlétatermetű alfavadász a világ legerősebb állata lett, aki minden más fajon, még embertársain is uralkodott. Ez a felsőbbség azonban a mezőgazdaság térhódításával halványulni kezdett. Az élelmet már nem kellett üldözni, megtermett helyben, így a férfiak elvesztették létezésük okát.

Az agrártársadalmak kialakulása olyan gyorsan ment végbe, hogy a férfiak mentális alkata nem tudott felzárkózni a változásokhoz, valójában a mai napig le van maradva. Ennek ellenére a férfiak igen alkalmazkodóak: az igazi helyettesítésére gyorsan kitalálták a sportvadászatot, ami fontos szerepet játszott az iparosodás előtti társadalmak életében. A középkori Angliában a legszigorúbb törvényeket és a legkeményebb büntetéseket birtokháborításért és orvvadászatért hozták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár