2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kastélyokban ünneplik a reneszánsz emlékévet

2008. január 21. 09:30

Az ozorai Pipo-várkastélyban, valamint a füzérradványi Károlyi-kastélyban a Reneszánsz Év alkalmából rendhagyó programokkal várja a látogatókat a fenntartó MNG.

A két épület jelentős építészeti, kultúrtörténeti emlékhelye a szellemi, filozófiai, kulturális és művészeti átalakulást, megújulást hozó reneszánsz korszaknak - indokolja a helyszínválasztást közlésében az MNG. A 15. században Filippó Scolari által épített ozorai várkastély 2007 nyara óta látogatható. A Reneszánsz Év alkalmából a tolnai dombok közé varázsolt firenzei városi palota állandó kiállítását a reneszánsz építészeti és tárgyi emlékeit bemutató tárlattal, 15. századi élményházzal és konyhával bővítik.

A várkastélyban a főúri család mindennapjainak helyszíne, Pipo feleségének hálószobája, egy reneszánsz kandallós trónterem, reneszánsz ebédlő, fegyverterem és reneszánsz kávézó látogatható. A Reneszánsz élményházban egyes használati tárgyakat, fegyvermásolatokat kézbe vehet és kipróbálhat a közönség, amely a reneszánsz konyhában és a reneszánsz borospincében Pipo kedvelt ételeit és borát kóstolhatja meg.

A várkastélyban június 24-én, a múzeumok éjszakáján éjszakai tárlatvezetéssel várják a látogatókat, nyáron pedig A hűség jutalma, avagy egy lovag igaz története Firenzétől Ozoráig címmel Pipó Napokat tartanak, amelynek keretében július 12. és október 18. között szombatonként a reneszánsz lovagvár mindennapjaival és ünnepeivel ismerkedhet meg a látogató. Lesznek lovagi fegyverzetet és harcmodort bemutató lovagi tornák, valamint kulturális események: versek, táncok és színdarabok is - sorolja a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága.

A füzérradványi Károlyi-kastélyban a reneszánsz kőfaragványok, díszítőelemek és berendezési tárgyak mellett az idei évtől az emeleti reprezentatív helyiségek egy részét is megnyitják a közönség előtt. A kastély a 19. század végén Ybl Miklós tervei alapján épült, majd a századfordulón alakították át neoreneszánsz stílusban, Alberto Pio bécsi építész tervei nyomán.

Az idén láthatja először a közönség a gyűjtemény legértékesebb darabját, a valamikori emeleti grófnői szalont díszítő ókeresztény frízt is magába foglaló, Velencéből származó alabástrom kandallót, a múzeumok éjszakáján rendhagyó tárlatvezetést tartanak, a nyári rendezvénysorozat keretében pedig reneszánsz muzsika és a Zempléni Fesztivál kastélybeli eseményei várják a vendégeket.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium által, Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából szervezett, Reneszánsz Év 2008 című kulturális évad január 22-én, a magyar kultúra napján kezdődik.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár