2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Törökkori pipákat vizsgálnak a régészek

2008. január 25. 09:00

Csaknem negyven fajta pipához tartoznak azok a töredékek, amelyek Hódmezővásárhelyen, a városi sportcsarnok építését megelőző ásatáson kerültek elő.

Hódmezővásárhelyen már több törökkori ásatás folyt, a korábbi leletek között azonban mindössze két-három pipa került elő, a 2007-ben feltárt 2500 négyzetméternyi területen azonban több mint félszáz pipa töredékét találták meg a régészek - mondta a szakember. Hozzátette: ami igazán érdekes, hogy a félszáz töredék csaknem negyven fajta pipához tartozik.

A leletek megtalálásakor az első feltételezés az volt, hogy egy pipagyártó-műhely nyomaira bukkantak. Ezt azonban cáfolja, hogy a 17. században általában fazekasmesterek foglalkoztak pipakészítéssel, erre utaló nyomokat azonban nem találtak, s a kemence sem került elő - mutatott rá a restaurátor.

A pipák alapanyaga is különbözik: nagyobbik részüket a Hódmezővásárhely környékére jellemző, vörösre égő, magas vastartalmú agyagból, másik részüket fehérre égő agyagból állították elő, de vannak köztük redukciós égetéssel készített, fölfényezett fekete darabok is - tette hozzá Nagy Nándor.

A pipákat segédformákba préselve készítették, majd száradt állapotban végezték el az utómunkákat: a karcolást, vésését, pecsételést, végül pedig kiégették a tárgyakat. A megtalált pipafejek 5-6 centiméter nagyságúak, s hosszú, 25-30 centis fából készült szár tartozott hozzájuk. Néhánynál felfedezték a vasból, esetleg rézből vagy bronzból készült pipasapka maradványait is - közölte a szakember.

A kutatók véleménye szerint egy gyűjtő vagy kereskedő pipáira bukkantak, esetleg egy szálláshelyen megpihenő katonák, utazók használhatták a tárgyakat annak idején. Nagy Nándor elmondta, a leletek restaurálása a napokban fejeződött be, a régészeti feldolgozás már elkezdődött. Az ásatás anyagából várhatóan 2009-ben rendez kiállítást a Tornyai János Múzeum.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár