2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az emberarcú szocializmustól a párizsi diáktüntetésekig

2008. február 8. 09:00

Az 1968-ban történt nemzetközi és magyarországi események negyvenedik évfordulója alkalmából programsorozatot rendez a Politikatörténeti Intézet.

Földes György emlékeztetett arra, hogy a nyugati társadalmakban ekkor zajlottak a fogyasztói társadalmak kritikájaként megjelenő diákmozgalmak, de ugyanekkor fojtotta el az akkori szocialista országokat magában tömörítő Varsói Szerződés katonasága a csehszlovákiai reformmozgalmat.

A főigazgató beszámolt arról, hogy az események sorát Kovács András Falak című filmjének vetítése nyitja meg, amelynek kapcsán Varga Balázs filmtörténész elemzi az alkotást, valamint Konok Péter, az intézet tudományos segédmunkatársa tart előadást az 1968-as esztendőről.

1968 a Múlt-kor adásában

A programsorozatban helyet kap az év során többek között a lengyelországi diáklázadás történészek segítségével készített dokumentumfilmes feldolgozása, a Magyar Televízió és a Magyar Rádió 1968-as műsorpolitikája és egyes korabeli napilapok hírszolgáltatásának elemzése az akkori munkatársak bevonásával - közölte.

Az intézményvezető ezen kívül kiemelte a hatvanas évek Budapestjének közéletéről szóló tudományos konferenciájukat valamint azt, hogy az MTI-vel közösen fotókiállítást rendeznek. A Politikatörténeti Intézet vezetője elmondta, hogy nyári szabadegyetemet is szerveznek az érdeklődőknek, ahol szó esik majd a párizsi és berlini ifjúsági diákmozgalmakról, a vallási irányzatok ebben betöltött szerepéről és az ehhez is kapcsolódó pop art művészeti irányzatáról. Egy külön napot szánnak a szabadegyetemen a rockzenei áramlatok ifjúsági közösségeket befolyásoló szerepére is.

Földes György szerint elérkezett az idő 1968 történelmi-kulturális elemzésére, sőt intézményüknek kötelessége is ezt megtenni, mert az ekkor történt eseményeket ma már történelmi távlatból lehet szemlélni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár