2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megrepedhet a Mona Lisa

2008. február 11. 10:00

Leonardo da Vinci remekművén, a párizsi Louvre-ban látható Mona Lisán 12 milliméteres görbület van, amely akár repedést is okozhat.

A városban tudományos laboratórium működik, ez tanulmányozta 2005-ben a híres képet. A keretéből kiemelt fűzfatábla, amelyre Leonardo da Vinci a képet festette, nem egyenes, a görbület legmélyebb és legmagasabb pontja között 12 milliméter a különbség. A kép alsó részén olyan felületek vannak, amelyekre erősen hat a görbület, ami - "ha nem ügyelnek erre" - repedéshez vezethet - mondták el a tudósok a francia lapok szerint.

A Louvre illetékesei az előtt kérték fel a vizsgálat elvégzésére a poitiers-i laboratóriumot, hogy a képet 2005 márciusában a múzeumban új terembe költöztették volna. A kép már a vizsgálat előtt repedt volt a bal szem fölött. "A kép első és hátsó oldalát egyetlen forrásból eredő fénnyel képeztük le, ami lehetővé tette a felület 'domborzatának' felmérését" - magyarázta el Fabrice Bremand, az öttagú csoport egyik tagja.

Novemberben a kutatók visszatértek, hogy megvizsgálják a képet és mint arról a csoport egy másik tagja beszámolt, az új mérések azt mutatták, hogy három év alatt semmi sem változott. "Csakhogy három év semmit sem jelent a kép öt évszázados korához képest. A múzeum szakembereinek megfelelő eszközöket adtunk a festmény alapjának felügyeletéhez, de senki sem tudhatja, hogyan alakul az a továbbiakban" - mondta el az AFP-nek Jean-Christophe Dupré, aki ugyancsak megvizsgálta a Mona Lisát.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár