2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kért az őslakosoktól az ausztrál kormányfő

2008. február 14. 16:00

Kevin Rudd ausztrál miniszterelnök beterjesztette a canberrai parlamentben az őslakosoknak szóló ünnepélyes bocsánatkérés indítványát.

A kontinensnyi országban ezt a gesztust történelmi fordulópontként értékelik. A parlament épülete körül ezernyi őslakos gyűlt össze, hogy részese lehessen a megbékélési folyamatnak. A kormányfői beszédet több televíziós állomás is élő adásban közvetítette, és gyakorlatilag az ország egész lakossága a készülékek előtt ült. A nagyvárosokban óriáskivetítőkön lehetett nyomon követni a parlamenti ülést.

Kevin Rudd a javaslat felolvasása után

A javaslat szövege szerint a canberrai törvényhozás bocsánatot kér a bennszülött lakosságtól, az ország legszegényebb és leginkább hátrányos helyzetű kisebbségétől "mélységes fájdalmukért", mindazért a "méltánytalanságért, megaláztatásért, amelyet korábbi kormányok és parlamentek politikája és az általuk bevezetett törvények okoztak nekik".

1910 és 1970 között mintegy 100 ezer, többségében "félvér" őslakos gyereket szakítottak el szüleiktől a szövetségi törvényekre és a helyi államok jogszabályaira hivatkozva, amelyek úgy érveltek, hogy az őslakos közösség pusztulásra van ítélve, ezért jobb, ha a gyerekeket integrálják a társadalomba. A témakörben tíz éve végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az akkori gyerekek közül sokan tartós pszichikai károsodást szenvedtek családjuk és kultúrájuk elvesztése miatt.

Az "ellopott nemzedékek" története
1980-as évek - Peter Read professzor kutatja az erőszakos elválasztás politikáját az 1800-as évek közepéig visszamenően, s az abban érintetteket "ellopott nemzedékeknek" nevezi.

1995 - "Hazavinni őket" címmel országos vizsgálat indul a családjuktól elszakított őslakos gyermekekről.

1997 - A vizsgálatról szóló jelentés az ausztrál parlament elé kerül. Főbb megállapításai a következők:
- A bennszülött gyermekek 10-30 százalékát erőszakkal kiragadták családjukból és közösségükből 1910 és 1970 között.
- A gyermekeket fizikai és nemi visszaélések veszélye fenyegette az intézményekben, egyházi missziókban és nevelőotthonokban.
- E politika a nemzetközi jog szerint népirtásnak minősült, és a törvényeket faji diszkrimináció jellemezte.
- A jelentés nemzeti bocsánatkérést és kárpótlást javasol az ellopott nemzedékeknek, valamint garanciákat arra, hogy e politika nem ismétlődik meg.

1997 - Új-Dél-Wales, Victoria, Dél-Ausztrália, Nyugat-Ausztrália és Tasmánia, valamint az Ausztrál fővárosi terület parlamentje bocsánatot kér az ellopott nemzedékektől. Queensland parlamentje 1999-ben, az Északi területé pedig 2001-ben kér bocsánatot.

1999 - John Howard konzervatív kormányfő benyújt egy parlamenti indítványt, amely "sajnálkozik" az őslakosokat ért, nem részletezett múltbeli igazságtalanságok miatt, de bocsánatkérésre nem hajlandó. Azt mondja, a bocsánatkérés kártérítési kérelmeknek tenné ki a kormányt, és a jelen nemzedékek nem tehetők felelőssé múltbeli cselekedetekért.

2000 - Több mint 250 ezren vonulnak át a sydneyi Harbour Bridge-en a bocsánatkérést támogatva. Országszerte tízezrek vesznek részt hasonló menetekben. John Howard miniszterelnök nincs a felvonulók között.

2006 - Tasmánia kormánya ötmillió ausztrál dolláros (4,5 millió amerikai dollár) alapot hoz létre azoknak a tasmániai őslakosoknak a kárpótlására, akiket elvettek családjuktól.

2007 - A konzervatív kormány júniusban rendőri és katonai erőket küld az északi területre, hogy megfékezze az alkohollal összefüggő erőszakot és nemi visszaéléseket a bennszülött közösségekben, azt a félelmet keltve az őslakosokban, hogy gyermekeiket ismét elvehetik tőlük. Augusztusban egy bíróság történelmi jelentőségű döntésével 525 ezer ausztrál dollár kártérítést ítél meg az őslakos Bruce Trevorrow-nak, akit 13 hónapos korában elvettek anyjától annak beleegyezése nélkül, és egy évtizede nem látta őt.

2008. február 13. - Az ausztrál parlament bocsánatot kér az őslakosokkal való rossz bánásmódért, amelyben a történelem folyamán részesültek.
"Bocsánatot kérünk ezeknek az ellopott nemzedékeknek, leszármazottaiknak és családjaiknak a fájdalmáért, szenvedéséért. Bocsánatot kérünk az anyáktól, az apáktól és a testvérektől a családok és a közösségek szétszakításáért, illetve azért a méltánytalanságért és megaláztatásért, amely ezáltal ért egy büszke népet, egy büszke kultúrát" - hangzott el a miniszterelnök felolvasásában a kormányjavaslat szövege.

Bizonyos, hogy az indítványt megszavazza a parlament, mert a kormányzó munkáspárt és az ellenzéki konzervatívok is támogatják. Ausztráliában 455 ezer őslakos él, vagyis számuk az összlakosság 2 százaléka.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár