2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Jövőre megújulhat a pesti zsidónegyed

2008. február 14. 17:00

A megújuló zsidó negyed egy részét, benne a Herzl passzázzsal, az újjáépülő budapesti zsidó negyed kapujával 2009 decemberében átadják a nagyközönségnek.

A mintegy 11 ezer négyzetméter lakórész, a 2800 négyzetméter passzázs és üzletrész, valamint a 254 férőhelyes mélygarázs építését civil szervezetek jogilag ugyan megtámadták, arra hivatkozva, hogy a régi épületek helyére ne építsenek új lakótömböt, ám az építkezéseknek folytatódniuk kell - közölte Tordai Péter.

Elmondása szerint a VII. kerületi polgármesteri hivatal is támogatja elképzelésüket, segítségükkel problémamentesen lezajlott az itt lakók kiköltözése, akik készpénzt, új, illetve régi lakást kaptak cserébe. Tordai Péter hangsúlyozta: 2004-ben elvi, 2006. december 12-én pedig végleges építési engedélyt kapott vállalata az építkezésre, amit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) műemlékvédelmi felügyelete adott ki. Ezen kívül részleges bontási engedéllyel is rendelkeznek az itteni házakra.

A Mazsihisz alelnöke kiemelte: az ingatlanegyüttest 1993-ban vásárolta meg a cége, neki pedig nagy szerepe volt abban, hogy a Dohány utca környékét, a zsidó negyedet "puffer kerületként" ismerjék el az UNESCO Andrássy utcai világörökség részéhez kapcsolódóan. Jelmondatuk az építkezések során: "Megújulva, de megőrizni az értékeket"  - ami a zsidó tradíciók ápolására, ugyanakkor építészetének megújítására vonatkozik.

A Herzl passzázs üzletsorán lesz kóser étterem, Klezmer kávézó és Herzl Tivadarnak, a cionizmus megalapítójának is szentelnek egy emlékszobát - ismertette terveiket Tordai Péter. A civilek azonban nem ennyire optimisták a beruházásokkal kapcsolatban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár