2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szigorúbban bánik a Vatikán a csodákkal

2008. február 20. 08:00

A Sanctorum Mater című dokumentum arra inti a püspököket, hogy legyenek szigorúbbak, amikor a procedúra elindításáról döntenek, vagy csodákat állapítanak meg.

A 46 oldalas iratot a boldoggá és szentté avatási ügyek kongregációjának prefektusa, a portugál José Saraiva Martíns kúriai bíboros írta alá - jelentették be a Vatikánban.

"Mielőtt a boldoggá avatási eljárás megindul, a püspöknek le kell folytatnia néhány, a döntésére nézve mérvadó vizsgálatot. Ami a lehetséges csodák kivizsgálását illeti, az útmutató kiemeli az eljárás egyes olyan elemeit, amelyek az utóbbi 20 évben az alkalmazás során problematikusnak bizonyultak" - közölte Martíns bíboros. Az útmutató közzétételét azzal indokolta, hogy az eljárás jobban megfeleljen a XVI. Benedek pápa által képviselt irányvonalnak.
 
Joseph Ratzinger nem sokkal pápaságának kezdete előtt, 2005-ben új normákat adott ki a boldoggá és szentté avatásra vonatkozóan. Eszerint a szentté avatást továbbra is a pápa végzi a katolikus egyház ünnepének keretében. A boldoggá avatás viszont a jövőben az egyes egyházmegyékben vagy "más megfelelő helyen" történik, de az illetékes püspök indítványára áthelyezhetik Rómába is.

A boldoggá avatást az új normák szerint a pápa teljhatalmú képviselőjének, rendszerint a boldoggá és szentté avatási ügyek kongregációja prefektusának kell vezetni.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár