2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Képhamisítókkal nyitott a miskolci múzeum

2008. február 24. 13:00

Híres festők képeinek hamisítványait és az elmúlt három év régészeti feltárásainak eredményeit láthatja a közönség a miskolci Herman Ottó Múzeum kiállítási épületében.

Némedi Varga Zoltán, az intézmény vezetője felidézte: tavaly októberben zárt be a múzeum Papszeren lévő kiállítási épülete, amely az elektromos vezetékek teljes felújítását, illetve a belső festési munkák elvégzését követően nyílhatott meg ismét. Az intézmény állandó kiállításait a felújítás idejére lebontották, újjáépítésükig időszaki kiállításokkal várták az érdeklődőket.

A képhamisítás világa - hamisítványok a Herman Ottó Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből című tárlat egy különleges, rendhagyó festészeti kiállítás, ugyanis híres festők nevével jelzett hamisítványokat láthat a közönség - hangsúlyozta Némedi Varga Zoltán. Mint mondta, a tárlatot információs blokkok kísérik, amelyek segítenek választ találni olyan kérdésekre, hogy például miféle trükkök lapulnak a hamisítók tarsolyában, milyen részletekre érdemes odafigyelni egy jó nevű festőnek tulajdonított kép megvétele előtt, vagy hogy mi mindenről "beszélhet" egy festmény hátoldala.

A Víz előtti régészet című kiállítás a 2004-2007 között lefolytatott régészeti munkálatok eredményeit tárja a látogató elé. A leletanyag tartalmazza a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cigándi árvízi tározó építése kapcsán feltárt tárgyi emlékeket, egyebek mellett a bronzkor, a vaskor és az Árpád-kor idejéből. Némedi Varga Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a Herman Ottó Múzeum és annak kiállítási épülete is bekapcsolódott a miskolci Kocsonyafesztivál eseménysorozatába.

A múzeumi programok során az érdeklődők megismerhették a tavaly nyáron megtalált, csaknem nyolcmillió éves mocsárciprusok történetét. A vállalkozó kedvűek pedig egy interaktív játék keretében akár saját "képhamisítványt" is készíthetnek: kipróbálhatják, milyen ügyesen tudnak másolatot készíteni papír és ceruza segítségével egy Munkácsy-hamisítványról - mutatott rá Némedi Varga Zoltán, megjegyezve, hogy a legjobban sikerült alkotások készítői értékes múzeumi ajándékokat kapnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár