2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közel kerültek az első piramis tervezőjének sírjához

2008. február 28. 09:00

A Szakkarai Geofizikai Felmérés szakemberei - az egyiptomi lapokban szenzációként tálalt bejelentése szerint - közel kerültek ahhoz, hogy végre megtalálják Imhotep sírját.

Imhotep szobra a Louvre-ban

A projekt vezetője, Ian Mathieson elmondása szerint a lépcsős piramis mellett két olyan sírt találtak, amelyek Imhotepet rejthetik. A nagyobbik közel 90 méter hosszú és 50 méter széles, és falai közel öt méter vastagok. A mellette álló második sír egy kicsivel kisebb: az csak 70 méter hosszú és szintén 50 méter széles, ám bonyolult belső szerkezete arra utal, hogy egy palota vagy templom lehetett.

A közelben a sírok mellett minden más eltörpül, ám egy Imhotephez hasonló fontosságú személyt, aki a munkákat irányíthatta, nem temethették kisebb nyughelyre. Az információ megjelentetése előtt a testület konzultációkat folytatott az Egyiptomi Régiségek Főtanácsával (SCA) is, akik szintén egyetértenek a feltételezésekkel.

Imhotep Kanofer és Szeth-Nefertem fia volt. A 3. dinasztia uralkodója, Dzsószer (i.e. 2686-2613) egyik legbelső tanácsosaként és főépítészeként tevékenykedett. Személyének történetisége minden kétséget kizáróan bizonyítható egy korabeli felirat alapján, amely nevét és címeit Dzsószer egy korabeli szobrának talapzatán örökíti meg. Társadalmi helyzetét jól jelzi korának legmagasabb papi rangja, ami nem csak a fáraó kegyének bizonyítéka, hanem Imhotep műveltségének is, hiszen akkor a főpapi méltóságokat csak a legműveltebb emberekkel töltötték be.

Fő műve Dzsószer halotti emlékműve és temploma Szakkarában (a lépcsős piramis), amely az egyiptomi építészet első monumentális kőalkotása. Imhotep nem csak az építészetben, hanem az írásművészetben is kiemelkedőt alkotott: a szöveghagyományban számos utalás történik - sajnos mára már elveszett - könyveire, melyek közül napjainkra csupán egy kötet címe maradt fenn: a Bölcs mondások könyve. Az utókor az ókori Egyiptomban Imhotepet istenként kezelte, Ptah isten vagy Thot és Zekhmet fiának tartották, a görögök pedig a maguk gyógyító istenével, Aszklépiosszal azonosították.

A Szakkara Projekt 1990 óta dolgozik a térségben, és már eddig is több, jelentős felfedezést tettek, ám közülük talán ez lehet talán a legfontosabb. A kutatás vezetője szerint ez akár még Tutanhamon sírjának megtalálásánál is jelentősebb esemény lehet az egyiptológia történetében.

A következő lépés a sírok részletes régészeti feltárása lehet, amelynek során akár Imhotep múmiája is előkerülhet. Ez azonban nem egyszerű: a helyszín érzékenységére való tekintettel jelenleg egy ötéves ásatási tilalom miatt nem dolgozhatnak a régészek. Ez a bejelentés azonban Mathieson szerint talán a döntés megváltoztatására sarkallhatja a hatóságokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár