2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Indián szentet avathatnak a katolikus egyházban

2008. február 28. 17:00

Az amerikai őslakosok vallási szervezetei évtizedek óta dolgoznak azon, hogy egyik leghíresebb, hitéért egykoron üldözött példaképük, Kateri Tekakwitha beléphessen a katolikus szentek sorába.

Az 1656-ban Auriesville-ben, a mohikán törzsfő és egy katolikus algonkin anyától született Kateri Tekakwitháról korábban senki nem gondolta volna, hogy az amerikai őslakosok szentjévé válhat. A folyamat azonban már 60 éve tart: halála után 263 évvel, 1943. január 3-án XII. Pius pápa jelentette be a folyamat kezdetét, majd 1980. június 22-én II. János Pál boldoggá avatta őt.

A katolikus őslakos amerikai szervezetek ezért életcéljuknak tekintik, hogy Tekakwithát szentté avassák, hiszen szerintük - bár a katolicizmuson keresztül - de az élete visszavezetheti az indiánokat a spiritualitás rég elfeledett útjára. Szerintük a lány egy igazi apostol volt, mert egyedül maradt hitével.

Tekakwitha azután döntött a katolizálás mellett, hogy három jezsuita felkereste a települést. Hite miatt azonban szinte mindenki üldözte, sőt még saját családtagjai is kővel dobálták meg és kinevették. A legszélsőségesebb eset az volt, amikor nagybátyja egyszer egy fegyveres küldött, aki azzal fenyegette meg, hogy levágja a fejét, ha nem hagyja abba ezt a "bolondságot".

Neki azonban sikerült elmenekülnie, és elbújnia, Ezután az erdőben élt, majd eljutott a keresztény indiánok falujába, ahol megkeresztelték, és 24 éves korában bekövetkezett haláláig szűzként gyakorolta hitét.

A mostani eljárás során a bennszülött szervezetek azokat a csodákat szeretnék megismertetni mindenkivel, amelyek szentté avatásához szükségesek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár