2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Rekonstruálták Hitler legendás járművét

2008. március 3. 15:00

Elkészült a híres "Hitler-szán" másolata Csehországban. A legendás katonai jármű tulajdonképpen egyfajta sítalpakon járó és légcsavarral ellátott páncélozott személyautó.

Erre azonban  a II. világháborúban 1943-ban a sztálingrádi csata után beállt fordulat miatt már nem kerülhetett sor. A `Hitler-szán` prototípusát az 1940-es évek elején a csehországi Tatra Koprivnice autógyárban készítették el. A jármű sorozatgyártása a Wehrmacht részére már tervben volt, de a háborús fejlemények miatt végül is nem valósult meg. Az egyedülálló szerkezet prototípusa azonban megmaradt, s ma a Tatra gyár múzeumában látható.



Lelkes cseh szakértők ennek alapján három éves munkával elkészítették a "Hitler-szán" másolatát, amelyet a napokban a hegyekben is kipróbáltak. "Bár a másolattól senki sem várja el, hogy teljes egészében rendelkezzen az eredeti gép tulajdonságaival, ki kellett próbálnunk a havas terepen is, hogyan működik. Miután a próbákat sikeresen befejeztük, a jármű az amerikai Nashville-ben lévő Lane Motor múzeumba kerül" - közölte újságírókkal Vítezslav Hinner, a járművel elkészítő csoport vezetője. Az egyedi gép árát azonban nem volt hajlandó elárulni.

A Tatra gyár múzeumában az észak-morvaországi Koprivnicében a 19. század végén alapított híres autógyár termékeinek legszebb eredeti darabjai - köztük számos katonai autó - láthatóak. A "Hitler-szán" prototípusa évtizedek óta a legnépszerűbb kiállítási tárgyak közé tartozik. A múzeumot évente több tízezren keresik fel.

A Tatra Koprivnice autógyár jelenleg amerikai kézben van, s továbbra is leginkább katonai gépjárművek, speciális teherkocsik gyártásával foglalkozik. A cseh hadsereg tavalyelőtt majdnem másfélszáz speciális tehergépkocsit rendelt a gyártól. A kocsikat az idei év folyamán kezdik szállítani a hadseregnek.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár