2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az NDK-ról vitáznak a német szociáldemokraták

2009. március 24. 14:57 MTI

Heves vita robbant ki a Német Szociáldemokrata Pártban (SPD) az egykori NDK-ról. Több szociáldemokrata politikus kedden élesen bírálta azt az ugyancsak az SPD-hez tartozó tartományi miniszterelnököt, aki az elmúlt hét végén egy interjúban azt hangoztatta, hogy az egykori NDK-nak is voltak vívmányai.

Mecklenburg-Elő-Pomeránia miniszterelnöke egyebek között kijelentette: nem igaz az, hogy a volt NDK-ban minden fekete volt, a szövetségi köztársaságban pedig minden fehér. Erwin Sellering szerint az akkori kommunista állam nem volt ugyan jogállam, nem lehet azonban olyan totális diktatúraként elítélni, amelyben egy szemernyi jó sem volt.

Sellering az interjúval hatalmas vihart kavart. Kedden a párt több vezető politikusa igyekezett elhatárolódni az általa mondottaktól, így Wolfgang Tiefensee, aki a német kormányban a közlekedési tárca mellett a keleti tartományok újjáépítéséért felelős. Tiefensee hangoztatta, hogy a jogállam lábbal tiprását az egykori NDK-ban nem lehet megszépíteni. "A jogtalanságot mindig is jogtalanságnak kell nevezni" - mondta a miniszter, aki egykori keletnémet ellenzékiként részt vett az 1989-es kerekasztal-tárgyalásokon.

Még élesebben bírálta a mecklenburgi kormányfőt az egykori keletnémet SPD egyik alapítója. Stephan Hilsberg - aki ma Bundestag-képviselő - Selleringet történelemhamisítással vádolta, s felrótta: aki úgy érvel, mint a schwerini miniszterelnök, az hamarosan a náci rezsim állítólagos "jó oldalait" - az autópályaépítést és a munkahelyteremtést - fogja dicsőíteni. Hilsberg szerint a náci diktatúra és a volt keletnémet kommunista diktatúra lényegét nem lehet eltérően megítélni. Markus Meckel szociáldemokrata parlamenti képviselő - az egykori NDK utolsó külügyminisztere - ugyancsak azt hangsúlyozta, hogy semmilyen körülmények között nem lehet elmosni a demokrácia és a diktatúra közötti alapvető különbségeket.

A szociáldemokrata vezetők közül egyedül a Bundestag alelnöke, Wolfgang Thierse állt ki közvetve a hevesen bírált tartományi miniszterelnök mellett. "Az NDK egy pártdiktatúra volt és nem jogállam" - fogalmazott Thierse, de azt is hozzáfűzte, hogy az akkori kommunista rezsimnek is volt "néhány rokonszenves eleme" . Ennek kapcsán a parlamenti alelnök - Selleringhez hasonlóan - a bölcsődei és óvodai ellátást, a műszaki szakemberek oktatását és az egészségügyet említette, s utalt arra, hogy a volt NDK lakosságát a hétköznapokban az egymással való szolidaritás jellemezte.

Erwin Sellerin - aki tartományában egy szociáldemokrata-konzervatív "nagykoalíció" élén áll -a Ruhr-vidékről származik, soha nem élt a volt kommunista országban, s 45 éves korában lépett be a szociáldemokrata pártba. Megfigyelők szerint a javában zajló parlamenti választási kampányban aligha tesz jót az SPD-nek, hogy 20 évvel a békés forradalom és a berlini fal leomlása után "történelmi vita" kezdődött a pártban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár