2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Golo Mann centenáriumát ünnepli a berlini Melegmúzeum

2009. március 28. 11:49 MTI

A berlini Schwules Museumban (Melegmúzeum) kiállítást rendeztek Golo Mann (1909-1994) történész és író, Thomas Mann, a nagy író fia születésének 100. évfordulója tiszteletére.

Az 1909. március 27-én született Golo Mannról eddig azt tartották, hogy nem gyakorolta homoszexualitását. Életrajzírói ennél többet nem hajlandók elárulni. De Thomas Mann naplóiban említést tesz fia barátairól, akiket hazavitt, s akiket olykor ő maga is vonzónak talált. Magánleveleiben az amúgy mindig nagyon diszkrét Golo Mann is nyíltabban írt vágyairól - olvasható a homoszexuálisok történetét kutató múzeum anyagában.

A június végéig látható kiállítás egyik része a fiatal Golo Mann és a Thomas Mann-család életét mutatja be, kiemelve az apához fűződő nehéz kapcsolatot. A nácik hatalomra kerülése után Golo Mann szüleivel és testvéreivel együtt Amerikába ment, ahol irodalmat és történelmet tanított.

A kiállítás másik része Golo Mann háború utáni életével foglalkozik, amikor már nemcsak Thomas Mann fiaként ért el sikereket, és a Német Szövetségi Köztársaság közéletének ismert figurája lett. A tárlatnak ez a része mindenekelőtt a történész előtt tiszteleg, aki Wallenstein vagy a 19. és 20. századi Németország című munkáival jelentőset alkotott, könyvei nagy példányszámban keltek el, annak ellenére, hogy az akadémiai kritikusok túlságosan irodalminak, esszészerűnek találták műveit.

A második világháború utáni időszakban Thomas Mann hat gyermeke közül csak ő és Elizabeth testvére tudtak érvényesülni az apa árnyékában. A szintén regény- és drámaíró Klaus Mann, a Mefisztó szerzője röviddel a háború után, 43 évesen öngyilkos lett. Elizabeth tengerbiológus lett, és hosszú ideig megtagadta, hogy a Mann-családról nyilatkozzon. Csak nem sokkal a halála előtt vett részt egy apjáról szóló dokumentumfilm elkészítésében. Golo Mann is mindig makacsul megtagadta, hogy a családról beszéljen. Erika Mann apjának szentelte életét, és az apa halála után az emléke ápolásának. Monika Mann a világtól visszavonultan élt, lelki problémákkal küzdött. Michael, a legkisebb fiú, miután kézsérülés miatt fel kellett adnia zenei pályáját, germán filológiát tanult, hogy apja műveit gondozza. A naplók kiadása után öngyilkos lett.

Marianne Krüll A Mann-család másik története című könyvében azt sugallja, Michael öngyilkosságát az váltotta ki, hogy nem kívánt gyermekként született - ez apja naplóiból egyértelműen kiderült számára. Michael volt az egyetlen heteroszexuális a három fiútestvér közül.

Thomas Mann egész életén végigvonult az elfojtott homoszexualitás, ami néhány munkájában, különösen a Halál Velencében című alkotásban és a naplóiban tükröződik is. Erika Mannról - aki a háború előtt színésznőként, dramaturgként, újságíróként és náciellenes aktivistaként már bizonyos hírnévre tett szert - tudvalevő volt, hogy leszbikus kapcsolatokat tartott fenn.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár