2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szoborpark készül a Memnón-kolosszusok mellett

2008. március 25. 09:30

Látványos leletekről számoltak be európai és egyiptomi régészek a dél-egyiptomi Luxorban; a leletek gyökeresen megváltoztatják a Memnón-kolosszusokról kialakult elképzelést.

A Memnón-kolosszusok III. Amenhotep fáraónak, a XVIII. dinasztia 9. uralkodójának (i.e. 1402-1364) 15 méter magas ülőszobrai, amelyek a fáraó - azóta megsemmisült - thébai halotti temploma előtt álltak. A feltárásról korábban már mi is beszámoltunk: az eddig előkerült leletek között van több Szekmetet, az oroszlánfejű istent ábrázoló szobor, két hatalmas, III. Amenhotepet Teje királynővel ábrázoló szobor, és számos kisebb műalkotás, köztük egy alabástrom víziló.

A közelben álló, egykor élénk színekben pompázó 15 méteres Memnón-kolosszusok a templom kapuját őrizték, és az akkoriban csak pár száz méterrel arrébb folyó Nílus felé néztek. A templom nagy része ledőlt és szétmállott, de a méltóságteljes szobrok megmaradtak. Az i.e. 27-es földrengés aztán olyan repedést okozott az egyik szobron, amely különös hangot hallatott, amikor a reggeli nap rásütött.

Pauszaniasz "Görögország leírása" című útikönyvében az elszakadt lant vagy hárfa húrjának pengéséhez hasonlította ezt a hangot, amely az ókorban turisztikai látványossággá tette III. Amenhotep templomának környékét. Még Hadrianus, római császár is ellátogatott ide i.sz. 130-ban. A 199-ben végzett helyreállítási munkák során azonban gondatlanság miatt megszűnt ez a különleges hang.

Az i.e. 13. században aztán II. Ramszesz két ülőszobrot is elvitt innen. Az i.e. 27-ben bekövetkezett földrengés még azokat az oszlopokat és szobrokat is ledöntötte, amelyek addig épségben megmaradtak. A 19. században kincsvadászok szedték össze a romok között lévő értékes kincseket: Szentpéterváron két szfinx díszíti a Néva-partot, a londoni British Múzeum több királyszobrot őriz, a fáraó feje pedig a párizsi Louvre-ban látható. Az 1950 és 1970 között végzett ásatások már csak kőtörmeléket és szobortöredékeket tudtak feltárni.

Az európai és egyiptomi szakemberek alkotta régészcsoport most többek között III. Amenhotep fáraó feleségének, Teje királynőnek 3,62 méteres óriás szobrát is bemutatta, illetve két szfinxet, amelyek a királyi párt ábrázolják és Szekmetnek tíz újabb feketegránit szobrát. A korábbi ásatások során 15 méteres királyi kolosszusokat is felfedeztek, ezeket várhatóan a jövő év elején állítják fel 100 méterre a helyszínt évszázadok óta uraló két óriás szobor mögött.

"Az új kolosszusok felállításával és az új felfedezéseknek köszönhetően megváltozik majd ennek a helyszínnek a jelentősége. Ez lesz a fáraók korának egyik legfontosabb szabadtéri múzeuma" - mondta Hourig Sourouzian, a régészcsoport örmény származású, Sorbonne-on végzett igazgatónője. "Csodálatos és hatalmas munka vár ránk, amíg ezek az óriási szobrok jövőre ismét a helyükre kerülnek" - vélte Faruk Hoszni kulturális miniszter. Két korábban felfedezett kolosszust is felállítanak, mihelyst előteremtik az ehhez hiányzó egy millió eurót - mondta Sourouzian.

Az ásatásokat magánforrásokból, így a Monique Hennessy vezette Memnón-kolosszusok Baráti Társasága és a World Monuments Fund (WMF) New York-i székhelyű műemlékvédő világszervezet adományaiból finanszírozták, a munkálatok az Egyiptomi Régiségek Főtanácsa védnöksége alatt folytak. A régészek reményei szerint öt év alatt végezhetnek majd a munkálatokkal.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár