2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Exhumálták Friedrich Schiller rokonait

2008. március 31. 09:00

Antropológusok kihantolták Stuttgartban Friedrich Schiller két hozzátartozójának földi maradványait, hogy DNS-mintákat vegyenek belőlük.

A költő szobrát is megtisztították

A drámaíró-költő legidősebb fiának, Carlnak, valamint Friedrich nevű unokájának nyughelyét tárták fel. A maradványok elég jó állapotban vannak egy DNS-vizsgálathoz - közölte Egon Möhler, Stuttgart város önkormányzatának szóvivője.

21 évvel Schiller weimari elhalálozása után, 1826-ban a város akkori polgármestere 23 koponyát kivétetett abból a tömegsírból, amelyikbe a költőt temették. (Akkoriban nem volt ritkaság, hogy jeles emberek földi maradványait tömegsírba helyezték.) Az akkori weimari polgármester a legnagyobb koponyára mondta rá, hogy az Schilleré, és Goethének adta, aki verset is írt erről a különös ajándékról.

Más változat szerint Goethe nem kapta, hanem titokban magához vette a koponyát a weimari Anna Amália Hercegnő Könyvtárból, ahol elhelyezték az irodalomtörténeti ereklyét. Akárhogy volt is, tény, hogy egy évvel később a koponya már a weimari temető hercegi sírboltjába került, ahol hat évvel később Goethét is örök nyugalomra helyezték.

1911-ben azonban előkerült az említett a tömegsírból egy másik koponya, amelyről sok kutató véli, hogy az az igazi, az volt Schilleré. Ezzel máig nyitott vita alakult ki tudósok között; irodalomtörténészek, történészek, antropológusok, orvosok szóltak hozzá az elhúzódó vitához. Tavaly berlini és freiburgi antropológusok indítványozták a DNS-vizsgálatokat, hogy végre pontot lehessen tenni a szócsata végére.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár