2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hátborzongató képek egy gyilkosság utóhatásairól

2009. április 3. 16:38 MTI

Negyvenegy évvel Martin Luther King amerikai fekete polgárjogi vezető meggyilkolása után olyan, eddig ismeretlen fotók láttak napvilágot, amelyek közvetlenül az 1968. április 4-i memphisi merénylet után készültek.

A Life magazin honlapján látható az a 13 felvétel, amelyet a lap fotósa, Henry Groskinsky készített. Groskinsky Mike Silva újságíróval együtt éppen Alabamában volt riporton, amikor meghallották, hogy mi történt és azonnal Memphisbe siettek. Legnagyobb meglepetésükre nemcsak a Lorraine Motelbe, King utolsó szálláshelyére engedték be őket, hanem még a tiszteletes szobájába is.

„Nagyon diszkrét voltam. Csak annyi képet készítettem, hogy dokumentáljam, mi történt. Nem akartam bajt magamnak” - mondta a 75 éves Groskinsky, aki az esti sötétség miatt vakuval készítette felvételeit. Láthatók többek között King közvetlen munkatársai, köztük Ralph Abernathy és Jesse Jackson, amint összegyűlnek a megölt vezető szobájában, a tiszteletes nyitott bőröndje, sőt, egy szállodai dolgozó is, amint a vérnyomokat mossa fel az erkélyen, ahol Kinget lelőtték.

Groskinsky emlékei szerint meglehetősen hátborzongató volt a sötét épületben bolyongani. „Nem lehetett tudni, hogy ki van ott és azt sem, hogy nincs-e ott valaki, aki azt akarja, hogy ne legyek ott?” - mondta a fotós. A Life weboldalán nincsen magyarázat arra sem, hogy miért nem tették közzé eddig ezeket a felvételeket. A gyilkosság utáni pillanatokról annak idején bejárta a világot az a kép, amelyen King harcostársai az erkélyről a szemközti házra mutatnak, ahonnan a lövéseket leadták.

Martin Luther King fekete egészségügyi dolgozók sztrájkjának támogatására érkezett a Tennessee állambeli városba. Április 3-án itt mondta el beszédét, amelyben elmondta: „A hegycsúcson voltam és láttam az Ígéret Földjét. Lehet, hogy én nem jutok el oda veletek, de azt akarom, hogy tudjátok: a népünk belép az Ígéret Földjére. Boldog vagyok ma este, nem bánok semmit, nem félek senki ember fiától. Láttam Az Úr dicsőségének eljövetelét.”

Másnap este helyi idő szerint 18 óra körül kiment a szállodai szobája erkélyére, és ekkor dördültek el a végzetes lövések. Feltételezett gyilkosa, James Earl Ray börtönben halt meg, de a mai napig nem tisztázott egyértelműen, hogy valóban ő követte-e el a merényletet.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár