2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Ősi kultusz a brit kereszténység születésének korából

2008. április 14. 12:00

A 7. századi Angliában egy ékszerekkel díszített vásznakba csavart nőt egy különlegesen kialakított ágyba fektettek, majd ezt az egészet a földbe temették egy angolszász temető középpontjában.

Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy egy szabadúszó régész megtalálta Észak-Anglia egyetlen, kincsekben gazdag angolszász királyi temetkezési helyét. Az ott előkerült ékszerek - amelyek között egy nagy pajzs alakú medál -, a temető helye és alakja, ahogy az ott talált fegyverek - kések és angolszász kardok - is egytől egyig arra utalnak, hogy a nő a nemesség tagja lehetett, és egy pogány kultuszt vezetett, amikor a kereszténység épphogy csak kezdett meggyökerezni a térségben.

Stephen Sherlock, a projektet vezető régész a Discovery News-nak elmondta, hogy a kultuszra a sírok elrendezése, a használat igen rövid ideje és a központi domb kialakítása utalnak. A régész felfedezéseit a Teesside Archaeological Society legújabb jelentésében mutatta be, míg a cikk rövidebb változatát a British Archaeology című folyóirat is átvette.

A Street House nevű temetőben 109 sír található, és a legtöbbet a központi sír körül négyszög alakban ásták ki. Ez az elrendezés azonban Sherlock szerint példátlan az angolszász temetkezések történetében. A kutatók emellett a létesítmény bejáratához közel találtak egy süllyesztett padlós kápolnát is, ahol a temetés előtt a testeket előkészíthették a túlvilágra.

A központi ágyat vas díszekkel ékesítették, míg a sírban két drágakőből készített medált is találtak arany és üveg berakásokkal, ezen kívül egy hajtű, és a korban szintén különlegesnek számító pajzs alakú medál is előkerült. A központi sír melletti temetőhely is igen értékes ékszereket tartalmaz, így a szakértők szerint oda a nő egyik udvarhölgyét, vagy rokonát temethették, míg a többi sírba szolgálóik vagy hozzátartozóik kerülhettek.

Bár a savas talaj szinte azonosíthatatlanná tette a nő maradványait, a temető kora és elhelyezkedése azonban segíthet kilétének megfejtésében. Sherlock szerint lehetséges, hogy Ethelburgát, Northumbria egykori királyának feleségét rejtheti a sír, aki megkeresztelkedett, majd később szentként tisztelték. Egy másik jelölt Eanflaed, Oswiu király felesége, vagy a pár lánya, Aelflaed lehetnek.

Mike Pitts régész, a British Archaeology szerkesztője szerint a temető egy igen érdekes korszakba, a kereszténység és más vallások közti küzdelmek korába kalauzol, amikor az új vallás szép lassan egyaránt domináns lett a vallási gondolkodásban, politikában és társadalomban is. A temető létesítése korában, 657 körül emelték a közeli apátságot is; Pitt szerint ez volt a brit kereszténység fordulópontja is. Ezért a most talált temető igencsak érdekes, hiszen az egy olyan pogány temető lehet, amihez csak a viking hajótemetők hasonlíthatók, csakhogy ennek egy nő volt a középpontjában.

A kutatók hamarosan folytatják a temető környékének vizsgálatát és reményeik szerint a közelben a kor angolszász településének maradványait is feltárhatják majd.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár