2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Marcus Aurelius visszatért Algériába

2008. április 21. 16:00

Hosszú ideig tartó diplomáciai küzdelem nyomán visszaérkezett Algériába Marcus Aurelius római császár márvány mellszobra, amely 1996-ban tűnt el Skikda város múzeumából.

A mintegy 30 centiméter magas alkotást március 1-jén szállították vissza Washingtonból, de csak a minap mutatták be   ünnepélyes ceremónián Algír városának régészeti múzeumában. "Visszanyertük történelmi kincseink és történelmünk egy darabját, amelyért nehéz diplomáciai és jogi csatát vívtunk" - mondta az ünnepségen Halida Tumi algériai kulturális miniszter.

A szobrot 1996 decemberében több más antik alkotással együtt lopták el az algériai tengerparti város múzeumából, és évekre nyoma veszett. 2004. június 8-án a császári mellszobrot egy párizsi galéria a Christie's aukciósház New York-i árverésén kínálta eladásra, de az Interpol segítségével és az amerikai kormány közreműködésével azonosították és végül visszaadták Algériának, amely diplomáciai úton sürgette visszaszolgáltatását.

A császár szobrával egyidőben eltűnt a skikai múzeumból nyolc másik antik műtárgy, köztük több szoborportré is, de ezek mindeddig nem kerültek elő. Marcus Aurelius, akinek legismertebb ábrázolása, a híres lovasszobor a római Capitolium tér dísze, i.sz. 161-től 180-ig uralkodott, birodalmának része volt a Földközi-tenger észak-afrikai partvidéke, így a mai Algéria területének egy része is.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár