2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitalizálták a történelmi Vas vármegye településeit

2008. április 21. 08:00

A történelmi Vasvármegye helyiségneveit tartalmazó adatbázist, ehhez kapcsolódva térinformatikai eszközökkel feldolgozott digitális térképeket tartalmaz egy új adatbázis.

A Történelem határok nélkül elnevezésű projekt az Európai Unió Interreg III./A Ausztria-Magyarország-Szlovánia programjának 19 millió forintos anyagi támogatásával, egy átfogó történeti megyekutatás részeként valósult - mondta el Zágorhidi Czigány Balázs, a vasvári városi műzeum igazgatója, projektgazda.

`A kutatásunk alapja egy történeti, földrajzi, helynévi adatgyűjtés volt, amely kiterjedt a történelmi Vasvármegye területére, tehát a mai Dél-Burgenlandra, és a mai Muravidék, Murszombat környéki területe is` - mondta. A térképekre az 1880-as határokat rajzolták rá, ehhez rendelték hozzá a településekről szóló adatbázist.

"Ez biztosítja azt, hogy most nagy valószínűséggel azonosítható a történelmi Vas vármegye valamennyi helyisége, (...) ha belegondolunk, hogy csak az elmúlt száz évben mennyit változtak a határok, a helyiségnevek, akkor beláthatjuk, hogy ez nem volt egy egyszerű feladat"
- fejtette ki Zágorhidi Czigány Balázs.

Szavai szerint kutatómunkájuk legnagyobb nyeresége, hogy a létrehozott adatbázis nagy pontossággal, szinte az összes korabeli helyiségnevet rögzíti és helyhez köti. "Ez nemcsak a mi további kutatásainkat segítheti, hanem a művelődéstörténet kutatóitól kezdve, az építészeti történet kutatóin át, egészen a helytörténeti kutatásokig jól felhasználhatják majd" - jegyezte meg.

Zágorhidi Czigány Balázs szólt arról is, a projekt részeként dolgozták fel digitálisan a területen lévő Árpád-kori templomok alaprajzát. A program továbbfejlesztése rövidesen lehetővé teszi majd azt is, hogy néhány, ma már csak romokban létező templomot akár háromdimenziós formában is megtekintsen az érdeklődő.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a sok érdekes információt tartalmazó adatbázis és program május közepétől várhatóan szabadon hozzáférhető lesz az interneten is, a megyei könyvtár honlapján.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár