2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kiállítással készítik a világörökségi jelölésre a pannóniai limest

2008. április 24. 09:00

A Római Birodalom limese címmel nyílt kiállítás a BTM Aquincumi Múzeumában; a tárlaton elsősorban a katonasághoz köthető pannóniai emlékek láthatók.

A Földközi-tenger körül három kontinensre kiterjedő, öt évszázadon keresztül diadalmas Római Birodalom a világ talán leghosszabb ideig fennálló birodalma volt, amely az antik műveltség továbbfejlesztésével és a kereszténység terjesztésével mindmáig ható erő maradt. A Római Birodalom határán valaha állt katonai létesítmények 2000 év viszontagságaival dacoló vaskos, büszke falai egy rég letűnt, de Európa és a világ kultúráját máig hatása alatt tartó kultúra emlékei.

A jól átgondolt rendszerben, a stratégiai követelményeknek megfelelően épített római határvédelem egyes helyszínei nemcsak értékes tudományos források, hanem a múlt megbecsült tanúi is. A feltárt és konzervált falmaradványok, utak, sáncok műemléki értéket képviselnek, megőrzésükre egyre tudatosabb társadalmi igény jelentkezik. A régészeti feltárások és egyéb kutatások (terepbejárás, légirégészet) révén mára szinte teljes egészében ismertté vált Pannonia tartomány folyami határának, a ripa Pannonicának a szerkezete, története.

Magyarország 2003-ban tette föl a ripa Pannonica hazai szakaszát világörökségi várományosi listájára, az ugyanebben évben megalakult Pozsonyi Csoport angol, német, osztrák, szlovák és magyar kutatói pedig azt a célt tűzték maguk elé, hogy kialakítják a római limes egységes világörökségi helyszín létrehozásának kereteit.

Az elfogadott elv szerint a Római Birodalom 2. században meglévő határvonalán található katonai, és az azokhoz szorosan kapcsolódó polgári emlékek nevezhetők, de az ebben a sávban található korábbi és későbbi limes-emlékek is részei lehetnek a nevezésnek. A más ország kutatóival kibővült szakmai kör 2005-2008 között egy Kultúra-2000 európai uniós pályázat támogatásával jelentős kutatómunkát végez, de feladatának tekinti szakmai adatbázisok és nemzetközi honlap létrehozását, tájékoztató füzetek kiadását is, egyebek mellett pedig ennek a kiállításnak a megrendezését.

A vándorkiállítás első helyszíne Aquincum, i.sz. 106-tól Pannonia Inferior provincia helytartójának székhelye. Területén a 18. század vége óta változó intenzitással folyó kutatásoknak köszönhetően nemcsak történelmét és topográfiáját ismerhetjük, hanem az ásatásokon előkerült - és folyamatosan előkerülő - tárgyi emlékeinek százait is.

A szervezők a poszterkiállítás kiegészítésképpen az Aquincumi Múzeumban őrzött, Budapest több római kori településén napvilágra került leletekből válogattak. Elsősorban a katonasághoz köthető emlékek - centurio büsztje, fegyverek, lószerszámveret, katonai elbocsátó diploma, stb. - láthatók, de a helyi iparra és a kereskedelemre utaló fazekas termékek és üvegek is vitrinekbe kerülnek. A "diadalmas hadseregre" Victoria szobra és Marcus Aurelius diadalmenetét megörökítő lepénysütő minta emlékeztet.

A Római Birodalom limese című kiállításon, melynek kurátora R. Facsády Annamária, az érdeklődők láthatnak szüretelő ifjút ábrázoló, i.sz. 2-3. századból származó falfestményt, gladiátort ábrázoló csont késnyelet, halszószos amforát Hispániából vagy Észak-Itáliából, de megcsodálhatják az i.sz. 2. században épült aquincumi polgárvárosi amfiteátrum makettjét, valamint az aquincumi légiótábor keleti kapujának makettjét is. A vándorkiállítás június 20-ig látogatható a fővárosban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár