2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nyugat-maratonra készülnek a Petőfi Irodalmi Múzeumban

2008. május 7. 18:00

A Nyugat alapításának 100. évfordulójához kapcsolódva felolvasószínházzal, beszélgetés-sorozattal és Nyugat-maratonnal várja az érdeklődőket a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Erlitz János, a múzeum referense felhívta a figyelmet a Légy ott című beszélgetéssorozatra, amelynek keretében alkalmanként két-két kortárs magyar író, költő beszélget egy-egy számukra kedves, meghatározó nyugatos alkotóról, kritikusról. A beszélgetéseken nyugatos íróink, költőink, egyebek mellett Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Karinthy Frigyes, Babits Mihály, valamint Füst Milán portréi rajzolódnak ki.

Erlitz János kiemelte, hogy május 17-én, szombaton 18 órától Nyugat-maratont rendez a PIM: a kortárs magyar irodalom jeles képviselői olvasnak fel egy-egy írást a Nyugat számaiból, meg is indokolva választásukat. A kiválasztott mű lehet vers, próza, esszé, illetve tanulmány, annak egésze vagy részlete.

A PIM felolvasószínházi előadásait is a nyugatos szerzőknek szenteli ebben az évben: május 22-én Fráter Zoltán A két egyetlen című darabját, június 21-én pedig Kiss Csaba Animus és Anima című munkáját ismerhetik meg az érdeklődők. A sorozat ősszel folytatódik, amikor Forgách András, Parti Nagy Lajos, Nagy András és Márai Sándor egy-egy alkotását is bemutatják a PIM színpadán.

A Reneszánsz Évhez kapcsolódóan május 23-tól egy "reneszánsz iwiw-et" indítanak, ahol a reneszánsz kiemelkedő személyiségeinek tárgyi, földrajzi, személyi kapcsolatrendszerét térképezhetik fel a portál látogatói.

Kelevéz Ágnes, a PIM-ben március végén nyílt 100 éves a Nyugat című kiállítás főkurátora arról szólt, hogy Szerkesszünk együtt egy Nyugatot címmel a www.nyugat100.hu internetes oldalon egy játékot indítottak, melynek célja a Nyugat értékeinek újragondolása. Mint mondta, a Nyugat közleményei alapján összeállítottak egy műfajonként rendezett tartalomjegyzéket a folyóiratban megjelent művekből.

A játékban részt vevők szavazhatnak az általuk legjobbnak tartott 15 versre, három elbeszélésre, egy regényrészletre, valamint három cikkre, így összeállítva az ízlésüknek legmegfelelőbb folyóiratszámot. A kiválasztott művek listája minden résztvevő számítógépén egy kinyomtatható Nyugat-címlap tartalomjegyzékeként jelenik meg, a szavazó neve pedig a Nyugat társszerkesztőjeként szerepel. A szavazás október 30-ig tart.

Szilágyi Judit irodalomtörténész arról számolt be, hogy június első napjaiban elindul országjáró körútjára a Nyugat-busz, melyen a 100 éves a Nyugat című PIM-tárlat irodalomtörténeti részét lehet megtekinteni, míg a többi része interneten keresztül látható. A szervezők szeretnék, ha a mozgó-kiállítás, melyhez kulturális programok is kapcsolódnak, ősszel eljutna a megyeszékhelyek, nagyobb városok különböző oktatási intézményeibe.

A PIM-ben december 31-ig megtekinthető kiállítás festményekkel, köztük Rippl-Rónai József festőművész íróportréival, valamint fényképekkel, kéziratokkal, kottákkal, relikviákkal, festményekkel, archív film- és hangfelvételekkel mutatja be az irodalmi folyóirat több mint három évtizedes történetét, az alapító nagy alkotók gyakran konfliktusokkal teli műhelymunkáját.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár