2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tömeggyilkosok után nyomoznak Indonéziában

2008. május 8. 10:00

Tíz évvel a január végén elhunyt Suharto indonéz diktátor bukása után az emberjogi harcosok megpróbálják lerántani a leplet Indonézia történelmének sötét lapjairól.

Az 1960-as években az Indonéz Kommunista Párt a világ legnagyobb kommunista pártja volt a kínai és szovjet pártok után. Állítása szerint 20 millió híve van, közöttük számos paraszt és értelmiségi. A hidegháború idején hat hónapon át tartó kegyetlen megtorlást kell elviselniük: 1965-1966-ban `a vörösökkel` szimpatizálók közül 500 ezer-2 millió embert gyilkolnak meg. Ez volt a 20. század feledésbe borult legsúlyosabb vérfürdője. A kommunista párt 2008-ban még mindig betiltott szervezet Indonéziában.

Japánban örültek Szuhartónak

A kommunisták ellen irányuló mészárlásokat számos részletében ma is homályos államcsínykísérlet előzte meg 1965. szeptember 30-án, amelynek elkövetésével a kommunista pártot vádolták. Egy fiatal tiszt, Szuharto arra használta fel a meghiúsult puccskísérletet, hogy kezébe ragadja a gyeplőt, és néhány hónap múlva eltávolítsa Szukarno elnököt a hatalomból.

A tömeggyilkosságokat az Ansor, a Nahdlatul Ulama (NU), a legnagyobb muzulmán szervezet ifjúsági szárnya követte el, de a Muhammadiyah, a második legnagyobb muzulmán szervezet és a mai politikai elit gerincét alkotó több kisebb csoport is érintett volt bennük. Ezek a csoportok égtek a vágytól, hogy megkezdhessék a megtorlást. Amint zöld utat kaptak a hadseregtől, rárontottak a kommunista szimpatizánsokra.

Szuharto 32 éven át irányította vaskézzel Indonéziát, széleskörű kommunistaellenes propagandát folytatva. A tömeggyilkosságok témája azonban tabu volt. Azok, akik megpróbálnak fényt deríteni a tragikus eseményekre, az elit heves ellenzésébe ütköznek.

A kormány tagjai azoknak az örökösei, akik az Új Rend, a Szuharto-rezsim idején hatalmon voltak - mondta Yati Andriyani, a Kontras emberi jogi szervezet képviselője. Egyáltalán nem bízom benne, hogy a tömeggyilkosságok ügye bíróságra kerül - véli Nur Kholis, akit az Emberi Jogok Nemzeti Bizottsága (Komnas HAM) bízott meg a kérdésben folytatandó nyomozással. A Kontras tagjai szintén tudatában vannak a kérdés kényes voltának: egyelőre csak a tömegsírokat akarják felmérni, az áldozatok exhumálása nélkül.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár