2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Védőkerítések rombolják szét az aboriginek szent helyeit

2008. május 19. 14:00

Az Ausztrália egyik legfontosabb turisztikai látványosságának számító Fraser-szigeten az ausztrál őslakosok tiltakozása ellenére tovább folytatják a védőkerítések építését.

A Világörökséghez tartozó szigeten 2001-ben egy kilenc éves fiút mart halálra két dingó. Azóta több támadás is történt, a legutóbb idén áprilisban, amikor a dingók egy négy éves kislányt haraptak meg. A Fraser-sziget Ausztrália fajtiszta dingóinak élőhelye, és a 360 ezer font értékű védőkerítés nem igazán népszerű sem a helyi lakosok között, akik azt állítják, hogy az állatok ártalmatlanok, sem a turisták körében, akik a dingókat a sziget nevezetességeinek tartják.

Peter Garrett, szövetségi környezetvédelmi miniszter a panaszok kivizsgálásáig nemrég leállíttatta az építkezést, de pár nappal később a queenslandi kormány bejelentette, hogy a munkát folytatják, és a kerítés már csaknem elkészült.

George Villaflor, a helyi Butchella nép ügyvédje azt nyilatkozta, hogy a kormány hozzáállása egyszerűen szégyenletes. "Két teljesen laikus bennszülött asszonyt kértek meg, hogy menjen végig a kerítés tervezett vonalán, és nézze meg, van-e ott valamilyen kulturális szempontból jelentős emlék. Nem lehet minden területet megnézni, és a kormány ezeket az asszonyokat kulturális tanácsadóknak nevezte, csakhogy leplezze az elhibázott lépéseket. Ez a módszer már évekkel ezelőtt itelét vesztette" - mondta Villaflor. Az ügyvéd szerint "szégyenletes", hogy az építés tovább folytatódik, és a kerítés kedvéért feltúrták az emberi maradványokat.

A Fraser-sziget, a világ legnagyobb homokszigete évente 300 ezer látogatót vonz, főleg túrázókat, halászokat és néhány lelkes rajongót, akik az üres homokparton kószálnak. A terület az UNESCO Világörökségi listájára ősi homokdűnéi és természeti alakzatai miatt került föl. A dingók a sziget szerves részét alkotják, és a számos figyelmeztető tábla ellenére a látogatók szeretnek közel menni hozzájuk. A vadőrök szerint épp ez a közelség válhat veszélyessé. Az állatok egyre bátrabban mennek a szállások közelébe, ahol gyakran ennivalót is kapnak.

Az ausztrálok mindig is furcsa viszonyban voltak a dingókkal, amelyek állítólag 4000 évvel ezelőtt ázsiai tengerészek révén kerültek a kontinensre. Az 1980-as években Lindy Chamberlain esete kavarta fel a közvéleményt, aki azt állította, hogy gyermekét dingók ragadták el a mai Uluru közelében. A nőt bűnösnek találták gyilkosságban, később felmentették, de sokan nem hittek neki, mígnem hét évvel ezelőtt a kilenc éves Clinton Gage-et a dingók szét nem marcangolták a Fraser-szigeten. A múlt században több mint 56 km hosszú kerítést építettek Ausztrália keleti részén a juhlegelők megvédésére.

Mivel a Fraser-sziget fontos szerepet tölt be Queensland gazdaságában, az állam kormánya elhatározta, hogy keresztülviszi az építkezést. "Azt akarom, hogy a védőkerítés késlekedés nélkül megépüljön"- mondta Andrew McNamara, fenntarthatósági miniszter. 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár